Лутковська просить більше повноважень для захисту викривачів корупції

Лутковська просить більше повноважень для захисту викривачів корупції

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська виступає за збільшення її повноважень щодо захисту осіб, які викрили корупційні правопорушення.

Про це вона сказала на міжнародній конференції «Солідарність проти корупції», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Лутковська зазначила, що нещодавно у парламенті був зареєстрований законопроект, яким передбачено надання омбудсмену відповідних повноважень. «Навіть, якщо відповідна норма буде прийнята парламентом, я зможу це зробити у співпраці з профспілками і у випадку, якщо ми будемо мати незалежні профспілки», - зауважила вона.

Омбудсмен підкреслила, що в разі, якщо людина викрила певну інформацію, вона повинна мати гарантії продовження роботи на підприємстві, де  працює. В цьому випадку, за словами Лутковської, простежити за дотриманням належних умов праці для такої людини зможуть лише дійсно незалежні профспілки.

 «Саме профспілки знають, які умови праці створені для цієї людини», - підкреслила вона.

Читайте також: Лутковська просить Гройсмана забезпечити право українців за кордоном на пенсію

Окрім того, Лутковська зазначила, що потребують змін положення законодавства щодо термінів ініціювання притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які порушили закон про доступ до публічної інформації.

«Трьох місяців нам не вистачає на те, щоб дійсно ефективно виконувати закон. Не вистачає компетенції в частині того, що ми маємо зробити, щоб ініціювати притягнення до відповідальності», - сказала вона.

На прес-конференції було представлено «Посібник викривачам корупції» з детальним розписом дій щодо виявлення корупційних діянь, а також дій щодо подолання корупції. Також презентовано інтерактивний сайт з захисту викривачів корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-