11 вересня: народний календар і астровісник

11 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Усікновення; оминаймо всі гострі кути і тішимось бабиним літом. 

Сьогодні Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна або як кажуть у народі – Усікновення, Всічення, Головосік. Згідно з Новим Заповітом, цього дня було страчено Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна. Сталося це під час святкування дня народження правителя Галилеї Ірода Антипи. Його пасербиця Саломея – дочка дружини Іродіади, танцювала перед гостями свята і так догодила вітчиму, що той пообіцяв дати їй усе що завгодно, навіть і половину свого царства. Але дівчина, навчена матір’ю, яка дуже злостилася на пророка за те, що той указував їй на неправедне й розпусне життя, попросила у вітчима голову Іоанна Хрестителя. Той не зміг їй відмовити й наказав відтяти пророкові голову. Отримавши бажане, Саломея передала страшний подарунок матері. Ось така моторошна історія. За будь-яких часів правителі не любили правди і переймалися власним позитивним піаром.

У народі з Усікновенням пов’язаний ряд традицій. Зазвичай цього дня не працювали, особливо не сікли ножем чи сокирою будь-який круглий овоч, що нагадує голову, - капусту, буряк, картоплю. Їли лише пісні страви, а дехто взагалі говів. У давнину це був єдиний день, коли остерігалися варити борщ. Також не бажано було стригтися, голитися, дивитися в люстерко. Поліщуки на Усікновення збиралися на полювання вовків, а народні травники збирали останній цвіт святоянівського зілля. Його настоювали на горілці й використовували протягом року як одне з найпомічніших ліків від багатьох недуг.

Іменинники сьогодні всі Івани.

Нині 21-ий місячний день – дуже активний і плідний. Його символи – Сонце, Храм, Кінь. Потрібно вмикати творче мислення, креативність і сміливо рухатись уперед. Жодних озирань назад і деструктивних рефлексій. Пам’ятаєте, що сталося з дружиною Лота? Нещасна жінка озирнулася на рідний дім і одразу ж була перетворена на соляний стовп. Місячна енергетика в цей період надзвичайно потужна і може допомогти зрушити з місця чимало давніх «важких» справ. День надзвичайно вдалий для всіх позитивно налаштованих до життя людей, а також трудових звершень у колективі. Про сни, так само як і про усамітнення, забудьте.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 та 1968 роках: +4,7; а найтеплішим у 1909 – 31,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-