9 вересня: народний календар і астровісник

9 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Пимена; де росте «відьомське дерево» і коли відпочине Сізіф.

Нині Пимена Великого – дивовижного святого, який жив у ІV-V століттях в єгипетській пустелі. Він не ходив по воді, не проходив крізь стіни і не воскрешав мертвих, тобто, ніяких вражаючих див не творив. Але його життя і думки з приводу конкретних речей вражають простотою і мудрістю. Приміром, святий казав, що Бог не відповідає злобою на нашу людську злобу, Йому не треба виписувати нам «штрафи». Йому, передусім, потрібне наше довірливе і люб’яче серце. «Якщо ми покриємо з любові гріхи братів наших – то й Господь пробачить нам наші гріхи», - говорив авва. Або: «Жива віра криється в тому, щоби менше думати про себе і бути трішечки добрішим до оточуючих…»

На Пимена рвали горобину. Декілька пучків стромляли під стріху, частину сушили, частину залишали на дереві, аби було що пташкам у зимові морози поклювати. «Червоні грона горобини, серед снігів, серед снігів…», – співав незабутній Назарій Яремчук… Ця рослина в Україні була досить поширеною, хоча конкуренції калині та вербі вона й не складала. Горобина має північне походження, вона більш зимостійка. Натомість надзвичайно популярною є горобина у Північній Європі, особливо в Ірландії та Англії. Там її вважали оберегом, називали «деревом відьом», «деревом життя» і «деревом вогню». А в нас примічали: «Щедрий урожай горобини – до мокрої осені і суворої та сніжної зими», «В лісі багато горобини – осінь дощова».

Іменинники сьогодні Михайло, Анфіса, Стефан, Іван, Дмитро.

Сьогоднішній 19-ий день за місячним календарем належить до несприятливих – він важкий і небезпечний, але активний. Куди не поткнися – червоне світло, застереження. А ще він найконфліктніший в усьому місячному циклі. Необережне слово або й погляд може призвести до трагічних наслідків, тож посилений самоконтроль не завадить. Можна сказати, що цей місячний день є своєрідною «перевіркою на міцність». Витримаєте – добре, ні – що ж: знову доведеться котити наче тому Сізіфу каменюку вгору. Звісно: комусь пурхати легкокрилим метеликом, а комусь і поважче праця знайдеться… Ну що ж, як казав один мудрий чоловік, «Коли все йде прахом – філософствуй!»

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1900 році: +2,4; а найтеплішим у 1944 – 33,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-