7 вересня: народний календар і астровісник

7 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов Варфоломій – жито на зиму сій і життю радій! 

Сьогодні перенесення мощей святого апостола Варфоломія – одного з перших учнів Христа. Він загинув страшною мученицькою смертю у Вірменії. На іконах Варфоломія зображують у білому вбранні з золотим ножем у руці. У Західній Європі чимало культових споруд збудовано на честь святого Варфоломія, зокрема й знаменитий Імператорський собор св. Варфоломія у Франкфурті-на-Майні, де колись проводились церемонії коронації імператорів Священної Римської Імперії.

О цій порі закінчувався врожай білих грибів, тому наші пращури влаштовували собі на Варфоломія справжній «грибний день». Звісно, гриби не могли замінити українцеві любого його шлунку сало чи ковбасу, але все одно – з грибів готували чимало різних страв: грибну юшку, пироги і вареники з грибами, смажені гриби зі сметаною тощо. Існувало й чимало прикмет, пов’язаних з грибами: «Пізній гриб – пізній сніг», «Якщо осінь багата на гриби – зима тепла буде». До речі, на нашій планеті існує понад 100 тисяч видів грибів, із них понад 80 видів поширено в Україні. До Червоної книги України занесено 15 видів грибів, серед них і білий гриб.

А ще на Варфоломія починався ранній посів озимини. «Прийшов Варфоломій – жито на зиму сій», - казали українці. Або ще: «Суша на Варфоломія – гострої зими є надія».

Іменинники сьогодні Моїсей, Володимир. 

Сьогодні 17-ий місячний день, який називають днем любові. Світом править незбагненна жіноча енергія. Попри все, маємо бути веселими і радісними як процесія кришнаїтів холодного зимового дня на вулицях Києва. «Харе Крішна-а-а, Харе Рама-а-а…» Розвіваються легкі помаранчеві шарфи, гупають і дзвенять бубни, пританцьовують і прихлопують у такт ритму тонколикі, схожі на тростину на вітрі, українські юнаки. На дворі холодно й незатишно, люди поспішають у справах, а вони – саме втілення безтурботності серед сірого депресивного міста. Ти не приєднаєшся до їхнього гурту, не підеш за ними приспівуючи чужих мантр, але губи самі по собі розтягнуться в усмішці. Ні, звісно, це не Великдень, не щось таке величне й твоє, але й за цю мить, за цей промінчик гарного настрою – спасибі! Сьогодні зорі вмикають «зелене світло» для вирішення мілких справ, подорожей, відпочинку, застілля, шлюбу. А ось важливі справи і екзамени краще відкласти. У їжі, так само як і у питві – жодних табу. Пам’ятаймо тільки про міру.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 році: +5,1; а найтеплішим у 2008 – 31,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-