2 вересня: народний календар і астровісник

2 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Самуїла; всякому літу кінець, а осені початок.

Сьогодні пророка Самуїла. Ім’я цього пророка на івриті звучить як Шмуель і означає «почутий Богом». Він жив у ХІ ст. до н.е. в дуже важкий для юдеїв час: народ потерпав від морального падіння, а невдовзі зазнав жахливої поразки від філістимлян, які захопили найбільшу юдейську святиню Ковчег Заповіту. Самуїлу вдалося надихнути єврейський народ на перемогу – його проповіді запалювали серця простих людей покаянням, вірою і патріотизмом. Він був не тільки пророком, але й обіймав високу державну посаду – був Верховним суддею. За його правління надзвичайно підвищився рівень достатку і освіти простого люду. Невдовзі юдеї почали просити пророка, аби Господь поставив над ними царя, щоби бути «як і інші народи». Самуїл застерігав їх, що прагнення «сильної руки» призведе до деспотизму і що тоді їм доведеться забути про свободу, адже вони стануть рабами монарха. Втім люди наполягали на своєму. І тоді Самуїл призначив їм царем Саула, а коли той накоїв чимало лих – таємно висвятив на трон Давида. Життя пророка Самуїла описане в першій книзі Царств.

У давнину Самуїла вважали покровителем чоловіків. «Святий Самуїл сам за козака Бога молить», - казали українці. Щодо прикмет, то вони такі: «Багато жолудів – на холодну зиму і врожайне літо»; «Рясно защедрила горобина і завчасно почервоніла – на сувору й сніжну зиму».

Іменинники сьогодні Володимир, Микола, Олександр, Лев.

Сьогодні 12-ий місячний день. На зміну бурхливим почуттям, а то й пристрастям, емоційному неспокою і турбулентності приходять мудрість, спокій і тиша. Сьогодні не варто розпочинати щось важливе, вирішувати фінансові задачі та ставити надзавдання. Відпочинок, і ще раз відпочинок. Не варто навіть займатися хатніми справами. Хіба що трішечки попрацювати в саду. Сни здебільшого правдиві, можуть бути і віщими. Остерігайтесь крові; розбитий посуд, розлита рідина віщують самотність. Поганим знаком будуть і сльози. Із беззаперечного позитиву: сьогодні один із найліпших днів місяця для укладання шлюбу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 – 5,7, а найтеплішим у 2015 –  35,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-