Лутковська просить омбудсмена РФ встановити місцезнаходження Клиха

Лутковська просить омбудсмена РФ встановити місцезнаходження Клиха

Політв’язні
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Вікторія Лутковська звернулась до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження українського політв'язня в РФ Станіслава Клиха.

Про це повідомляє прес-служба уповноваженого.

"Днями з'явилась інформація про те, що громадянина України Станіслава Клиха, який відбуває покарання у Челябінській області, було переведено до лікарні для проходження обстеження чи лікування. Водночас ані адвокат, ані родичі ув'язненого не володіють інформацією про те, до якого саме медичного закладу було переведено Станіслава Клиха, з якою метою і на який термін.... У своєму листі Валерія Лутковська просить російську колегу повідомити про місцезнаходження Станіслава Клиха, причини його госпіталізації, а також стан його здоров'я", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Лутковська й раніше зверталася до омбудсмена РФ щодо захисту прав Клиха, зокрема, щодо проведення медичного обстеження (психіатричної експертизи), а під час особистої зустрічі - щодо можливості направлення Клиха до установи відбування покарання, яка розташована якомога ближче до кордону з Україною, щоб родичі могли відвідувати його.

Читайте також: Захисту Клиха відмовились повідомляти, куди його перевезли з в’язниці

Раніше адвокат Клиха Ілля Новіков повідомив журналістам, що українського політв'язня перевели з верхньоуральської в'язниці до лікарні, проте до якої - достеменно невідомо.

Верховний суд Чечні в травні 2016 року засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 років і 20 років колонії суворого режиму відповідно за звинуваченням у вбивстві російських військовослужбовців у Грозному в 1994-1995 рр.

Карпюк і Клих не визнали свою провину і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що надали визнавальні свідчення під тортурами.

Під час процесу Клих поводився неадекватно і демонстрував ознаки психічного розладу, проте його все ж визнали осудним. Згодом проти нього порушили справу про зневагу прокурора під час слухань. За це до терміну Клиха додали ще один місяць.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Клиха і Карпюка політв'язнями.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-