28 серпня: народний календар і астровісник

28 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшла Пречиста – стало в полі чисто, а в хаті речисто.

Сьогодні свято Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша Пречиста. Успіння – одне з найдавніших і найвеличніших християнських свят і присвячене Богородиці – Матері Ісуса Христа. Цей день ще називають Богородичною Пасхою, або «літньою Пасхою». Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що Вона перша серед людей стала безсмертною і душею, і тілом. Для українців Богородиця здавна була першою Заступницею і Помічницею. До Неї зверталися зі своїми скорботами і жінки, і ченці, і козаки. Варто нагадати, що три найбільші православні святині України –  Київська, Почаївська і Святогірська лаври теж присвячені Успінню Богородиці.

З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Якщо о цій порі буде гарна погода, то «старе» бабине літо (починається 11-12 вересня) буде непогідним. Це пора, коли повністю закінчували жнивувати й готувалися зустрічати осінь. У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну братчину. До Успіння мали були остаточно зібрані всі фрукти.

З першої Пречистої починали сіяти в усіх зонах України. Господарі, розім’явши колоски з обжинкових вінків і «спасових борід» - залишених у кінці ниви обрядових стебел, - перед засівом казали: «Роди, Боже, і благослови!» А ще на Пречисту дівчата ходили по калину. Відсьогодні вже можна було розпочинати розглядини. Вважалося доброю ознакою, коли до дівчини приходили свати саме між першою і другою Пречистими (весілля ж справляли лише після Покрови – 14 жовтня). У цей період відбувалися зговори, оглядини, заручини. Тому-то й мовиться: «Старости на Пречисту – в хаті речисто» чи «Як прийде Пречиста – стане дівка речиста».

Іменинники нині Марія, Софія.

Сьогодні 8-ий місячний день, стихія – вогонь. Активний день, коли можуть статися досить непередбачувані події. Все, що відбудеться з вами у цю добу варто сприймати як божественний урок. А ще на час забудьте про власні здобутки і досягнення, аби мати змогу здійснити новий виток духовної трансформації. Дуже важливо в цей період проявляти психологічну гнучкість і не опиратися змінам – в іншому разі можуть виникнути проблеми не тільки психологічного, але й фізичного характеру. День покаяння і очищення. Можлива емоційна нестабільність. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1984 році: +5,5; а найтеплішим у 1943 – 35,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-