Як відзначають День Державного Прапора України

Як відзначають День Державного Прапора України

Фото, відео
Укрінформ
В Україні сьогодні, 23 серпня, відзначається День Державного Прапора. Свято встановлено згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

У Торецьку містяни разом з військовими урочисто відзначили День Державного Прапора 

У Торецьку Донецької області на центральній міській площі містяни разом з військовими урочисто відзначили День Державного Прапора України.

Про це повідомили в Торецькій міській раді.

 «З нагоди державного свята керівником Торецької військово-цивільної адміністрації Ярославом Руденком та заступником командира 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади Євгеном Бондарем гордо піднято державний прапор України», - йдеться у повідомленні.

У міськраді зазначили, що великий стяг на площу Торецька внесла молодь міста – покоління, що може внести вклад в розбудову держави. Єлизавета Рухленко – яскрава представниця молодого покоління Торецька спеціально до свята написала зворушливий вірш «Український прапор», який і зачитала на площі. Керівник військово-цивільної адміністрації Руденко особисто привітав дівчинку та вручив їй сертифікат на видання 10 екземплярів книг.

Почесними грамотами також відзначили установи, підприємства та організації, які долучились до акції «Прапор-оберіг», та надали свої роботи для розміщення на святковій площі, а також переможницю конкурсу у Facebook «Мій синьо-жовтий прапор».

Керівник військово-цивільної адміністрації привітав мешканців міста із святом, проінформував про ситуацію у місті та побажав наснаги в роботі задля розвитку і процвітання могутньої та непохитної держави.

Рекорд України: у Херсоні зібралися 227 дівчат у віночках

У Херсоні на День Державного Прапора України 227 дівчат в українських національних віночках під час проведеного на площі Свободи флешмобу встановили новий національний рекорд України "Найбільший хоровод жінок у вінках зі штучних квітів".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні у Херсоні був встановлений новий національний рекорд України "Найбільший хоровод жінок у вінках зі штучних квітів" - кількість 227 (учасниць - ред.). Поздоровляю вас, Херсон, з новим національним рекордом", сказав із великої трибуни на площі Свободи після підрахунку кількості учасниць представник Книги рекордів України Дмитро Яіцький.

Після оголошення інформації про встановлення рекорду він вручив сертифікат Національного реєстру рекордів України про встановлення даного рекорду начальнику управління культури Херсонської ОДА Світлані Думинській.

У Краматорську пройшли урочистості до Дня Державного Прапора

У Краматорську Донецької області сьогодні пройшли урочистості до Дня Державного прапора України.

Про це в середу повідомили в Краматорській міській раді.

«Сьогодні у святковий день у Краматорську урочисто підняли Державний Прапор України міський голова Андрій Панков, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Владислав Лаврик, Iван Ромашов – син Руслана Ромашова, ветерана антитерористичної операції, бiйця зенітно-ракетних військ, та Дар’я Єжова - донька Іллі Єжова, ветерана антитерористичної операції, бiйця 24-ої окремої механізованої Бердичівської залізної бригади», - йдеться у повідомленні.

Панков і Лаврик звернулися до присутніх зі словами привітань та побажаннями щастя, злагоди та миру.

Урочистості завершилися покладанням квітів до пам'ятника Шевченку.

На Закарпатті береги Ужа з'єднали 100-метровим прапором

В обласному центрі Закарпаття два береги ріки Уж з'єднали 100 метровим українським прапором.

Про це повідомляється на сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

"О12:00 на площі Народній почалася церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, в ході якої заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав «Молитву за Україну». Відтак колона з розгорнутим 100-метровим синьо-жовтим прапором вирушила з площі Народної до пам’ятника Августину Волошину на набережній Незалежності... Після покладання квітів до пам’ятника Волошину і виконання Гімну України колона рушила на площу Театральну й об’єднала розгорнутим прапором береги Ужа через Пішохідний міст", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попереду колони з прапором крокував ансамбль барабанщиць поліції Донеччини, який приїхав до Ужгорода на запрошення очільника Закарпаття.

В Ужгороді відзначили День державного прапору / Фото: Сергій Гудак. Укрінформ

Урочистості продовжилися в Обласному академічному музично-драматичному театрі. Після вітальної промови Москаля, в якій він нагадав, що в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України віддали свої життя 89 закарпатців, виступила провідна солістка Державного заслуженого Закарпатського народного хору Віра Баганич. Ця співачка була першою виконавицею на професійній сцені балади «Плине кача по Тисині», яка стала народним реквіємом за загиблими на Майдані під час Революції гідності та в ході бойових дій на Донбасі.

Урочисті заходи до Дня Незалежності продовжаться в четвер. О шостій годині ранку заслужений академічний Закарпатський народний хор традиційно першим на світанку привітає країну зі святом. Цьогоріч колектив виконає «Молитву за Україну» на площі Народній. 

У Маріуполі пройшов мітинг до Дня Державного Прапора

У Маріуполі пройшов урочистий мітинг до Дня Державного Прапора України.

Про це повідомили в Маріупольській міській раді.

«На площі Воїнів-Визволителів відбувся мітинг на честь святкування Дня Державного Прапора України. Міський голова Вадим Бойченко разом з маленькими маріупольцями урочисто підняв  синьо-жовтий стяг», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що сьогодні на площі грав оркестр та горів вічний вогонь, сотні містян прийшли з державними прапорами та у національному одязі.

Виступаючи на мітингу, Бойченко підкреслив, що сьогодні важливий день для історії України – День Державного Прапора, «який майорить над нашою країною, а головне – над нашим містом».

До слів міського голови приєдналися начальник Центрального відділу поліції Микола Побойний та заступник командира ОТУ «Маріуполь» Олег Грач.

Після мітингу присутні поклали квіти біля пам’ятного знака Воїнам–визволителям.

День Державного Прапора України відзначили в Молдові

Урочиста церемонія підняття Державного Прапора України відбулася в Посольстві України в Молдові.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Молдові Іван Гнатишин нагадав присутнім на заході основні віхи історії Державного Прапора України, привітавши їх зі святом і Днем Незалежності, і побажав миру, благополуччя і процвітання Українській державі.

Церемонія пройшла одночасно з підняттям Державного Прапора Президентом України Петром Порошенком у Києві.

У Голій Пристані пронесли 70-метровий держпрапор

У місті Гола Пристань на Херсонщині в День Державного Прапора України розгорнули і пронесли у святковій ході 70-метровий синьо-жовтий стяг.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів у середу Голопристанський міський голова Олександр Бабич.

"Сьогодні, в День Державного Прапора України, у місті Гола Пристань відбулася святкова хода жителів міста - від будинку міської ради до площі на набережній. Біля міської ради учасники заходу розгорнули Державний Прапор України довжиною 70 метрів та шириною 6 метрів і несли цей прапор у голові колони", - розповів Бабич.

За його словами, потім на площі на набережній відбулася урочиста церемонія підняття на флагштоці Державного Прапора. Учасники заходу разом виконали  Державний Гімн України.

Як повідомив Бабич, у святковій ході  взяли участь близько 1,5 тис. осіб.. Більшість учасників заходу були у вишиванках.

Після закінчення заходів на міській набережній для жителів Голої Пристані відбувся святковий концерт.

У Харкові урочисто підняли державний прапор України

Державний прапор України урочисто піднято на флагштоку в сквері на проспекті Незалежності, що в центрі Харкова.

У церемонії, повідомляє кореспондент Укрінформу, брали участь понад сто харків'ян: представники обласної та міської влади, включаючи голову Харківської ОДА Юлію Свєтличну і мера Харкова Геннадія Кернеса, широкої громадськості, а також ветерани АТО і волонтери.

Підйом прапора здійснено під звуки Гімну України та залпи салюту. Повз флагштока урочистим маршем пройшли воїни почесної варти Харківського гарнізону і курсанти профільних харківських вузів. Фольклорні колективи Слобожанщини на бліц-концерті продемонстрували своє мистецтво.

Вранці на фасаді будівлі Будинку рад у Харкові, що поблизу площі Свободи, вивішено жовто-блакитний прапор шириною близько 30 метрів і довжиною в чотири поверхи будівлі.

Площа Свободи перекрита: відбуваються репетиції вечірнього концерту зірок естради.

Як повідомляв раніше Укрінформ, День Харкова заснований на честь визволення міста від німецько-фашистських загарбників 23 серпня 1943 року. Штаб маршала Конєва, який командував наступом на Харків, знаходився за 20 км від міста, у Дергачівському районі. Зараз на цьому місці діє музей "Висота маршала Конєва".

У Житомирі прапор підняли чемпіони-дефлімпійці, а у Вінниці - школярка і "кіборг"

Сьогодні в Житомирі Державний Прапор України урочисто піднімали призери Дефлімпійських ігор в Туреччині Ігор Завіруха та Олег Антонюк, а у Вінниці - учасник АТО Руслан Квівіцин та талановита старшокласниця Вікторія Безвенюк.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської ОДА та вінницький міський портал

"Синьо-жовтий прапор підняли заслужені майстри спорту України, Дефлімпійські чемпіони Ігор Завіруха та Олег Антонюк – вихованці Житомирської обласної школи інвалідів Житомирської облради, які вибороли друге місце XXIII Дефлімпійських ігор 2017 року з волейболу у м. Самсун в Туреччині", - йдеться у повідомленні Житомирської обладміністрації.

З Вінниці ж інформують, що почесне право підняти Державний Прапор у святковий день доручили кіборгу, який пройшов найгарячіші точки сходу, та одинадцятикласниці.

"Руслан Квівіцин брав участь у бойових діях в Донецькому аеропорту, населених пунктах Авдіївка, Піски, Зайцеве, Опитне, Водяне. Двічі був поранений. Нагороджений медалями: «За оборону Донецького аеропорту», «Патріот Вітчизни», «За оборону Авдіївки», «Учасник бойових дій», «Учасник АТО», «За вірність народу України» та відзнакою 90-го окремого аеромобільного батальйону ім. Зубкова. Вікторія Безвенюк – учениця 11 класу ліцею №7 Вінницької міської ради. Переможниця численний олімпіад і творчних конкурсів. Стипендіатка Президента і вінницького міського голови", - пише Вінниця.info.

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, виступаючи на урочистостях, також запросив усіх на відкриття пам’ятника Героям Небесної Сотні, яке відбудеться сьогодні о 21.00 год. Композиція, встановлена на майдані ім. С.Корольова, складається із скульптури та триптиху і вночі підсвічуватиметься синьо-жовтими вогнями.

У Львові прапор урочисто підняла донька загиблого в АТО добровольця

Юна переселенка з Луганська Ангеліна Гуртяк, донька загиблого  в АТО добровольця - молодшого лейтенанта Юрія Гуртяка, удостоїлась честі підняти Державний Прапор України біля будівлі Львівської облдержадміністрації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вшановуємо не просто Державний Прапор України, не просто один із основних символів нашої держави, ми вшановуємо наші національні барви. Вони йдуть до нас із глибини віків, тисячоліть. Саме ці кольори відбивалися іскрою, коли Ярослав Мудрий будував Софію Київську, під цими кольорами йшли в бій козаки Богдана Хмельницького, за ці кольори стояли Січові Стрільці. Ці кольори є святими для кожного українця. Поки є наш синьо-жовтий прапор, поки є наш золотий тризуб, доти є наша Україна, доти є ми, українці. Це символ не просто нашої держави – це символ нашої достойності, символ нашої перемоги, адже нам є чим гордитися, нам є що захищати», - зазначив голова ЛОДА Олег Синютка.

Курсанти роти почесної варти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного пройшли повз флагшток урочистим маршем.

Військові урочисто пронесли синьо-жовті стяги, які у свій час майоріли в найгарячіших точках на сході, підтримуючи бойовий дух бійців із Львівщини.

У Дніпрі – 300 прапорів на міськраді та рекордний розписаний стяг

У Дніпрі біля будівлі Дніпропетровської обласної державної адміністрації урочисто підняли Державний прапор України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На урочистостях були присутні міністр освіти та науки України Лілії Гриневич, керівництво облдержадміністрації та міської ради, правоохоронних та силових структур, промислових підприємств, духовенство, жителі та гості міста. Напередодні у вікнах будівлі міської ради Дніпра замайоріли українські прапори. Загалом у кабінетах будівлі вивішено понад 300 синьо-жовтих стягів.

Розпис найбільшого Прапора України петриківським розписом / Фото: М'якшиков Микола. Укрінформ

Крім того, у День Прапора учасники Форуму української молоді діаспори, який триває у Дніпрі, встановили рекорд, створивши найбільший національний стяг – 23 метри, оздоблений петриківським розписом у техніці «батік».

У Бахмуті відсвяткували День Державного Прапору

У місті Бахмут Донецької області урочисто відсвяткували День Державного Прапору України.

Про це у Фейсбуці  повідомив голова Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Жебрівський.

«У Бахмуті урочисто відсвяткували День Державного Прапору України.... Адже саме у цьому місті сто років тому, коли Центральна Рада своїм ІІІ Універсалом проголосила утворення Української Народної Республіки, жовто-сині національні прапори були підняті над Бахмутською повітовою земською управою (нині будинок Артемівського коледжу транспортної інфраструктури)», - написав очільник області.

Жебрівський зазначив, що під час урочистостей з нагоди Дня Прапора в Бахмуті відзнаку Президента України «За гуманітарну участь в АТО» вручили волонтерам, а від області та міста діти-сироти отримали у подарунок ключі від 3,2 та 1-кімнатних квартир.

У Раді презентували портал із Прапором України

У Верховній Раді за участю Голови парламенту Андрія Парубія презентували почесний портал, в обрамленні якого розміщено Прапор Незалежності України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На  церемонії відкриття порталу було зачитано текст розпорядження Голови парламенту про розміщення даного порталу - почесного місця зберігання Прапора України.

«Віднині Прапор Незалежності, головний Прапор України, наша національна святиня займе своє належне місце тут, на почесному місці у Верховній Раді України», - сказав Парубій у своєму виступі під час церемонії відкриття порталу.

Голова ВР додав, що синьо-жовтий стяг - це стяг гідності та єдності українців у всьому світі.

На урочистому відкритті були присутні народні депутати першого скликання парламенту, які вносили у будівлю Ради Державний Прапор у 1991 році: Іван Заєць, Ігор Деркач, Ярослав Кендзьор, Микола Поровський.

Портал розміщено у приміщенні Верховної Ради на вулиці Грушевського, 5, у кулуарах 1-го поверху. В скляному обрамленні розміщено прапор, внесений 24 серпня 1991 року народними депутатами України 1-го скликання до будинку парламенту.

Окрім того, на 3-му поверсі у приміщенні парламенту відкрилась виставка «Шлях Держави. Символи відродження» з нагоди 25-річчя передачі владі України повноважень Державного Центру Української Народної Республіки в екзилі.

Почесний портал Прапора Незалежності України / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

В експозиції, яка започатковує Музей українського парламентаризму, представлені унікальні документи та артефакти української історії. Серед унікальних експонатів на виставці презентовано оригінальний лист за підписом Симона Петлюри - першого президента УНР у вигнанні, а також грамота про складення повноважень Державним Центром УНР,  документи 1917-1921 років, архівні матеріали, періодика тих часів, фотографії, скульптурні зображення.

Під час виставки демонструвалася документальна добірка оригінальних кінохронік ключових моментів української  історії ХХ століття.

Десятки поколінь йшли під нашим прапором у бій за свободу - Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що ми точно відновимо свою територіальну цілісність.

Про це він сказав на засіданні уряду в середу, вітаючи співвітчизників із Днем Державного Прапора України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми точно відстоїмо наше право на суверенність, відновимо нашу територіальну цілісність і  головне — ми маємо зробити все для того, щоб Україна була успішною і люди це відчували», сказав Гройсман.

Трохи раніше Прем’єр-міністр наголосив, що для українців синьо-жовтий стяг не просто символ держави. Десятки поколінь наших предків йшли під цим прапором на бій за свободу і справедливість, за гідне життя і власну честь, за вільну й незалежну Україну.

Над Потьомкінськими сходами розгорнули 26-метровий Прапор України

Прапор України довжиною 26 метрів розгорнули сьогодні активісти молодіжних патріотичних організацій Одеси на Потьомкінських сходах з нагоди Дня Державного Прапора.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щороку наш Прапор стає довшим на один метр, символізуючи вік незалежної України", - зазначила один із співорганізаторів урочистого дійства Наталія Мажарова.

Блакитно-жовте полотнище розгорнули на Потьомкінських сходах під радісні вигуки й аплодисменти присутніх: "Одна єдина соборна Україна!", "Слава Україні - Слава героям!". Учасники акції заспівали Гімн України.

Урочисті церемонії підняття Державного Прапора України відбулися також  біля адмінбудівель Одеської облдержадмінстрації та міськради, участь в яких взяли очільник ОДА Максим Степанов, голова облради Анатолій Урбанський та мер Одеси Геннадій Труханов.

Урочистим маршем пройшли, рівнючись на Державний Прапор, воїни роти Почесної варти Одеського військового гарнізону.

На Приморському бульварі міста, біля пам'ятника Дюку, сьогодні ж стартував "Вишиванковий фестиваль", де виступатимуть українські гурти "Тінь Сонця" і "Друже, Музико", народні танцювальні ансамблі, відкрито виставку-ярмарок народних майстрів і українських виробників та арт-інсталяцію.

У рамках святкових заходів в Одеському національному академічному театрі опери та балету виступить київський молодіжний колектив Panivalkova.

Церемонії підняття Державного Прапора України в Одесі / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

У Брюсселі дипломати та українська громада урочисто підняли Державний Прапор

У Брюсселі відбулася церемонія з нагоди Дня Державного Прапора України.

В урочистій церемонії на території Посольства України у Бельгії взяли участь представники усіх трьох дипломатичних представництв України та членів їхніх родин, включаючи Представництво при Євросоюзі та Місію при НАТО, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Як наголосили у Посольстві України у Бельгії, символічно, що сьогодні в Європі відзначають День пам’яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів, і саме Український Прапор став символом боротьби проти агресії такого режиму.

У Брюсселі відбулася церемонія з нагоди Дня Державного прапора України / Фото: Лавренюк Андрій. Укрінформ

На Хортиці Державний Прапор підняв Луценко

У Запоріжжі церемонія підняття Державного Прапора відбулася на легендарному острові Хортиця.

В урочистій церемонії, яка почалася з хвилини мовчання у пам'ять про загиблих за незалежність України, взяли участь керівники органів влади та місцевого самоврядування, силових структур, депутати, бійці Нацгвардії України, волонтери, мешканці Запоріжжя, а також генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу .

"Я хочу саме тут - на Хортиці, яка є серцем України, запевнити, що наша країна переможе. Хочу всіх привітати із Днем Державного Прапора України та передати віру у те, що ми зможемо зробити те, у що вірили наші предки, піднімаючи прапор", - заявив Луценко.

На урочистій церемонії з нагоди Дня Державного Прапора України на Хортиці нагородили військовослужбовців - учасників АТО, а також волонтерів та медиків Запорізького регіону.

Відео: ГПУ

У Херсоні День Державного Прапора відзначили патріотичним повітряним шоу

У Херсоні  відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України, під час яких присутнім  жителям та гостям міста подарували патріотичне повітряне шоу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Після підняття на високому березі Дніпра Державного Прапора України - на встановленому на площі біля набережної 22-метровому флагштоці до учасників заходу звернулися з вітальними словами керівники області, міста, народні депутати України. І в цей час біля набережної у бойовому строю пролетіли 6 військових вертольотів. А потім, із сьомого вертольоту вистрибнув парашутист із синьо-

жовтим парашутом, який приземлився на набережну.

Наприкінці ж заходу у небо здійнялися синьо-жовті повітряні кульки та синьо-жовтий український державний прапор на повітряних кульках, і вітер поніс їх у бік Криму.

Загалом в урочистостях біля набережної у парку Слави з нагоди Дня Державного Прапора України взяли участь близько 300 осіб - представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, трудових колективів, політичних партій і громадських організацій, жителі та гості міста.

У Севастополі патріоти України влаштували акцію на честь Дня Державного Прапора

В окупованому Криму патріоти України влаштували акцію на честь Дня Державного Прапора: більше двадцяти осіб сфотографувалися на набережній Севастополя одягненими в жовте і синє - кольори національного стяга.

Про це повідомила у Фейсбуці мешканка Севастополя Тетяна Москаленко, виклавши фотографію з акції.

"Вітаємо нашу Україну з Днем Прапора і Днем Незалежності!!! З тобою в серці", - написала Москаленко.

Представники України у ТКГ відзначили День українського прапора у Мінську

Про це повідомила у Фейсбуці член гуманітарної підгрупи у ТКГ Ірина Геращенко.

"Мінськ. Посольство України в Білорусі. Разом з колективом нашого маленького і бойового диппредставництва, послом Ігорем Кизимом ми з Ігорем Веремієм і Олександром Моциком (учасниками мінських груп) взяли участь в церемонії підняття українського Прапора", - написала Геращенко. 

Читайте також: Порошенко: Російських окупантів від українського прапора корчить, як чортів від ладану

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня у Мінську відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи.

Церемонії підняття Державного Прапора України в Мінську / Фото: Ірина Геращенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-