Захист Мартиненка звернувся до НАБУ і САП щодо закриття

Захист Мартиненка звернувся до НАБУ і САП щодо закриття "справи Енергоатому"

Укрінформ
Захист екс-нардепа Миколи Мартиненка звернувся до НАБУ та САП щодо закриття кримінального провадження у так званій "справі "Енергоатому", де фігурує Мартиненко.

Про це повідомив адвокат Петро Бойко, повідомляє "Еспресо".

За словами адвоката, 21 серпня захист Мартиненка подав до НАБУ та САП відповідне клопотання та результати незалежної експертизи, яка встановила, що розмір економічної вигоди НАЕК "Енергоатом" за результатами виконання контрактів з чеською компанією "Шкода" становив понад 21 млн грн. "Енергоатом" отримав прибуток, а не міфічні збитки, сказав Бойко.

Адвокат зазначив, що "скоро мине два роки, як НАБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №52015000000000009. З подачі самого НАБУ та окремих політично зацікавлених осіб, як то народного депутата Сергія Лещенка, ця справа згадується у медіа як "справа Мартиненка".

"За майже два роки розслідування згаданого кримінального провадження НАБУ не повідомило про підозру жодній особі", - заявив Бойко.

Водночас адвокат вважає "маловірогідним" найбільш очевидний правовий шлях вирішення цієї "справи" - закриття кримінального провадження за ініціативи самого НАБУ за відсутності події злочину. "Незважаючи на створюваний імідж принципово нового органу, бюро є плоттю від плоті старої репресивної системи правоохоронних органів. Як і раніше, система категорично не визнає власних помилок. Тим більше у справах, які мають виражений політичний характер і розпіарені як "питання честі" керівництва НАБУ", - заявляє захисник Мартиненка.

Адвокат відзначив: "Оскільки ми не маємо можливості в правовий спосіб довести свою непричетність до вчинення злочину в суді, а презумпція невинуватості де-факто в українському суспільстві спрацьовує далеко не завжди, доведеться розслідувати справу самим".

Читайте також: Ситник: НАБУ отримала зі Швейцарії докази провини Мартиненка

За словами Бойка, захист зібрав і надав незалежному експерту величезний обсяг даних. Всього було досліджено 96 документів. Частини цих документів досі немає в розпорядженні НАБУ. Зокрема, тільки нещодавно НАБУ витребувало протоколи робочих нарад між посадовими особами "Енергоатому" та "Шкоди", на яких обговорювався стан виконання контрактів. Матеріали експертизи склали 13 томів загальним обсягом 3061 сторінка.

Як стверджує Бойко, експертиза встановила, що контракти між "Шкодою" та "Енергатомом" укладені законно, в межах повноважень посадових осіб "Енергатому"; контракти були економічно доцільними і вигідними, вони виконувалися, обладнання постачалося "Шкодою" "Енергоатому" на тими ж цінами, що й іншим покупцям; будь-хто інший, крім посадових осіб "Енергоатому" та "Шкоди", на організацію укладання та виконання контрактів, а також на їх умови, впливу не мав. Розмір економічної вигоди "Енергоатому" за результатами виконання контрактів зі "Шкодою" становив не менш як 21 323 606 гривень.

Адвокат звернувся до директора НАБУ Артема Ситника "абстрагуватися від політичної та емоційної складової так званої "справи Мартиненка" і прийняти єдине правильне з правової точки зору рішення - закрити кримінальне провадження №52015000000000009 за відсутністю події злочину".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-