Порошенко побажав українцям на Спаса миру та злагоди

Порошенко побажав українцям на Спаса миру та злагоди

Укрінформ
Президент Петро Порошенко привітав українців зі святом Яблучного Спаса та Преображення Господнього..

Про це Глава держави написав у Фейсбуці

"Вітаю зі святом Яблучного Спаса та Преображення Господнього. Щиро бажаю миру, злагоди та Божого милосердя всій Україні!" - зазначив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, православні та греко-католики 19 серпня відзначають одне з найбільших свят - Преображення Господнього.

У це свято за древнім звичаєм відбувається освячення перших плодів (злаків, винограду чи яблук), тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом. Крім яблук, у цей день на церковну паперть приносять й інші плоди врожаю: горох, картоплю, огірки тощо.

Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі, звідки запозичено Устав Східної церкви, саме в ту пору дозрівав виноград. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все - від людини до рослини - має бути присвячене Богу як Його творіння.

Цього дня до церкви також несли святити квіти й мак, які потім клали за іконами, де вони зберігалися до весни. Весною цей мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали у коси - «щоб не випадало з голови волосся».

На цей Спас також поминають померлих. За народним віруванням, це третій вихід померлих на світ у весняно-літньому сезоні.

Читайте також: У Софії пройшла всеукраїнська молитва за лікарів

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний - осінь буде сухою. Якщо дощовий - мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.

Святковою стравою на Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають. Господині готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником - киселем зі свіжих груш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-