19 серпня: народний календар і астровісник

19 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Великий Спас; преображаймося!

Сьогодні святкуємо Преображення Христове, або як кажуть у народі – Великий (Яблучний) Спас. Це не тільки одне з найбільших свят серпня, але й одне з 12 найбільших свят церковного календаря. Цього дня Церква  згадує євангельську подію, коли декілька апостолів разом з Ісусом Христом піднялися на високу гору. Тут Христос преобразився: Його обличчя засяяло, як сонце, а одяг зробився білосніжним і сяючим. При цьому з хмари почувся голос Бога Отця: «Це Син мій Улюблений, Його слухайтеся!» Смисл свята полягає в тому, що в преображенні Христос виявив Свою Божественну природу. Під час преображення цілковито проявилася також і Пресвята Трійця: Бог Отець – в голосі з хмари, Бог Син – Ісус Христос, який показав себе в Божественній подобі, та Бог Святий Дух – у Божественному сяйві.

Однак в народі празник Спаса мав і світське значення, пов’язане зі святом урожаю, притаманним багатьом культурам. Красномовним свідченням цього є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибулю, лікарське зілля. З особливим нетерпінням чекали Спаса пасічники. Годилося напередодні Спаса дати меду сусідам, приятелям, вдовам, сиротам та немічним людям. Яблука до Спаса їсти було заборонено. Особливо це стосувалося жінок, у яких померли діти, і дівчат, що залишилися без матерів. Цікаво, що не всюди в Україні свято відоме під назвою Спас. Приміром у деяких регіонах Закарпаття празник іменується тільки як Преображення. Тут не святять ні страв, ні овочів, хоч і святкують досить урочисто.

Іменинників сьогодні немає, хіба що, знайдеться жінка з рідкісним у нас ім’ям Олімпіада. Воно перекладається як та, що оспівує богів.

Сьогодні 27-ий місячний день. Наближаємось до завершення місячного циклу. Сьогодні легко дихатиметься тим, хто не надто переймається матеріальним, і трошки важче тим, хто не просто думає лише про земне, але зациклений на ньому. Втім, літати в хмарах, лежачи на дивані не варто. Треба проявляти активність в усіх планах, особливо ж у духовному. День сприятливий для будь-якої помірної праці, надто добре провести його в дорозі. А дорога – це не тільки нова пригода, але й нагода. Нагода побачити й почути щось нове, з кимось познайомитись, відкрити щось нове й несподіване не тільки у своєму попутнику, але й у собі. Стихія цього дня – вогонь, а щасливий напрямок – Південь. Сни, так само як і прикмети – збуваються. Преображаймося! Поки ще маємо час.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: +7,4; а найтеплішим у 1946 – 37,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-