17 серпня: народний календар і астровісник

17 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Явдохи-Сіногнійки; збираймо останні огірки бо, що в серпні родить, то в лютому не шкодить.  

Сьогодні преподобномучениці Євдокії, яку в народі називали Явдохою-Сіногнійкою. Зазвичай, на Явдохи сіно було вже скошено, але його треба було ще заховати – чи то в клуню, чи то на горище. Селяни поспішали впоратися до Явдохи, адже о цій порі могло серйозно задощити, а сіно підгнити.

А ще на Явдохи збирали останні огірки і пізню лісову малину. Щодо огірків, то цього року в Україні через весняне похолодання спостерігається дефіцит ґрунтових огірків (так само як і помідорів). Ціни на них чималі, навіть у порівнянні з польськими. Тепличні господарства ледве встигають задовольняти попит, а консервним заводам бракує продукції. Батьківщина огірка – субтропічні регіони Індії та Китаю. В Індії огірки ростуть у лісі, в‘ючись по стовбурах дерев наче ліани. В Україні цей овоч відомий з ХVІІ століття (набагато раніше ніж помідори). Козаки вживали огірки як свіжими, так і консервованими – солили на зиму в бочках. Їли з м’ясом, рибою, і просто з хлібом. Огірок – єдиний з овочів, плоди якого ми їмо в зеленому виді, недозрілому. А ще він найдієтичніший з усіх дієтичних продуктів, адже на 95-98 % складається з води. Але і відсотки, що залишилися, недаремні – огірок є джерелом цінних лужних солей, які здатні уповільнювати процеси старіння, утворення каменів в нирках і печінці тощо.

Іменинники сьогодні Іван, Михайло, Семен, Дмитро, Євдокія. 

Сьогодні 25-ий місячний день. Найліпше було б провести цей день наодинці, на природі і в тиші. Час самозаглиблення, самоаналізу, медитації. Але це в ідеалі. Коли ж ідеал (чи ми від нього) доволі далеко, то мусимо підлаштовуватись під ситуацію. Сприятливий час для подорожей, відрядження, переїзду. Завершуйте старі проекти, плануйте нові, але з початком відтермінуйте: невдовзі можуть з’явитися певні нюанси, які можуть суттєво вплинути на справу в цілому. Слід довіряти своїй інтуїції, серце підкаже як правильно вчинити в тій чи іншій ситуації. А ось розум і логічні конструкції в цей період можуть підвести. Небажані надмірні фізичні навантаження. Побільше вживайте овочів і фруктів. Втрачене сьогодні повернеться згодом з надлишком.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році: +8,8; а найтеплішим у 2008 – 35,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-