НАБУ: суди “гальмують” 22 з 80 антикорупційних справ

НАБУ: суди “гальмують” 22 з 80 антикорупційних справ

Укрінформ
Суди досі не розпочали розгляд 22-ох із понад 80 антикорупційних справ, які розслідували детективи Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляє НАБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Судовий розгляд досі не розпочато у 22 із 81 справи, у яких детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальний акт до судових інстанцій", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ відзначили, що серед причин "затягування" розгляду справ, окрім проблем з визначенням підсудності, є відпустки суддів, неявка учасників процесу, тривалий розгляд апеляційних скарг на повернення обвинувальних актів. Втім, трапляються і випадки, коли більше року через різноманітні умисні причини просто не призначаються підготовчі судові засідання.

"Існують і «справи-рекордсмени», підготовче засідання в яких не призначається більше року. Зокрема, у кримінальному провадженні за обвинуваченням посадових осіб Васильківської РДА Київської області підготовче засідання призначене на 8 серпня, при цьому обвинувальний акт був переданий ще 30 червня 2016 року. Впродовж року судові засідання переносились через хвороби і неявку захисників, звільнення суддів Верховною Радою України та неможливість формування нового складу колегії, а також обвинувальний акт повертався судом прокурору, проте це рішення згодом було скасовано апеляційною інстанцією", - розповіли в НАБУ.

Читайте також: НАБУ та САП повідомили про підозру трьом посадовцям "Укрзалізниці"

У відомій справі так званих «тернопільських прокурорів», за інформацією бюро, також понад 8 місяців не можуть провести підготовче засідання. Впродовж цього часу засідання не відбувалися через неявку учасників процесу, а також численні клопотання сторони захисту. 19 травня суд вирішив повернути обвинувальний акт прокурору, за два місяці це рішення було скасовано в апеляційній інстанції.

Наразі судові рішення ухвалені лише у 22 справах. Більшість із них – угоди про визнання винуватості з другорядними учасниками корупційних схем, підкреслили у НАБУ.

Зважаючи на досить повільний розгляд справ, бюро й далі наголошує на необхідності якнайшвидшого створення в Україні Спеціалізованого антикорупційного суду, який поставить «крапку» у справах від НАБУ та САП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-