НАЗК за рік роботи отримала

НАЗК за рік роботи отримала "трійку"

Укрінформ
Діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції протягом року існування можна оцінити на "трійку", оскільки громадськість сподівалася на більшу результативність його роботи.

Про це на брифінгу у вівторок з нагоди річниці роботи Національного агентства заявив голова Громадської ради при НАЗК Віктор Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"На думку громадськості, оцінка агентства - трійка, можливо, трійка з плюсом, і то за намагання щось зробити. Ми дуже сподіваємося, що ситуація зміниться на краще, і через рік ми будемо ставити кращу оцінку. А наразі ми всі очікуємо річний звіт агентства, який, згідно до закону, Громадська рада повинна буде затвердити і передати на розгляд суспільства", - сказав Таран. 

Читайте також: У НАЗК нарешті з'явився "п'ятий"

Він зазначив, що рік тому, коли в тестовому режимі запрацювала система е-декларування, суспільство очікувало отримати протоколи щодо незаконного збагачення на посадовців категорії "А"  та висновки і протоколи щодо порушень фінансування в першу чергу стосовно парламентських партій.

"На жаль, ми цього так і не дочекалися в тих обсягах, на які сподівалися, і ми дуже сподіваємося, що агентство в першу чергу зверне увагу на цю категорію чиновників. Тому це дуже добре, коли ми маємо 150 протоколів, але давайте будемо об'єктивними, це в першу чергу чиновники органів місцевого самоврядування або нижчої ланки. Ви самі визнали, що стосовно чиновників категорії "А" лише чотири протоколи. Повірте, це занадто мало", - зазначив голова Громадської ради НАЗК, звертаючись до голови Нацагентства.

Він також зауважив, що відсутність автоматичної перевірки е-декларацій та повільне затвердження належить до тих пробелм, які агентство "має долати". 

На його думку, існує два корені цих проблем, які умовно можна назвати кадрово-організаційним та програмно-комп'ютерним. 

Таран нагадав, що за законом  членів НАЗК має бути п'ятеро, однак агентство жодного дня не працювало у повному складі. У цьому контексті він висловив сподівання, що конкурсна комісія з відбору членів НАЗК, яка  знову запрацювала, доукомлектує його четвертим і п'ятим членами, і "ця проблема зніметься". 

Він також акцентував увагу на тому, що доки не запрацює система автоматичної  перевірки декларацій, яких у Реєстрі наразі 1 млн 271 тис. 196, ми будемо мати "не аналіз декларацій, а профанацію". "Ми дуже сподіваємося, що робота, яка почалася кілька місяців тому, все-таки буде мати результат і система повноцінно запрацює", - зазначив Таран. 

Голова НАЗК Наталія Корчак погодилася з тим, що роботу агентства можна оцінити на трійку, водночас вона зауважила, що на НАЗК здійснювався "великий тиск", а його діяльність весь час піддавалася критиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-