Українські хірурги провели унікальну операцію з видалення пухлини на мозку

Українські хірурги провели унікальну операцію з видалення пухлини на мозку

Укрінформ
Фахівці Київського інституту нейрохірургії імені Ромоданова провели унікальну операцію з видалення пухлини мозку.

Про це повідомляє ТСН.

Хірурги почали зі створення комп'ютерної моделі пухлини, щоб бачити, де вона знаходиться і до яких частин мозку торкається. Така модель – навігаційна карта для комп'ютерної системи і лікаря. Вона з точністю до півміліметра дозволяє боротися з пухлиною. А от для самої боротьби обрали незвичний метод, який до цього його ніхто не застосовував.

В одній операції, каже лікар, з'єднали відразу три технології: ендоскопію, тобто трубку, яка дає можливість дістатися до найскладніших зон; комп'ютерну навігацію; лазер, щоб прибрати пухлину.

"Це єдиний спосіб і видалити пухлину, і зберегти хворому якість життя", — говорить хірург Володимир Розуменко.

Читайте також: У Харкові госпіталізували чоловіка після вживання в'яленої риби з магазину

Поки ці технології не поєднував жоден хірург у світі. Результат навіть перевершив очікування. Крові під час операції фактично не було. Завдяки чому пацієнта і перевезли з операційної в загальну палату. Про вчорашню роботу хірургів нагадує хіба перев'язка на голові і невеликий шрам біля неї.

Через день, кажуть лікарі, пацієнта відвезли не в реанімаційний бокс, а відразу в загальну палату. Раніше пацієнт скаржився на головний біль і утруднення руху кінцівок. Обстежили і знайшли чималу пухлину. Найгірше, каже хірург, що пухлина тиснула на нервові закінчення. Його у будь-який момент могло паралізувати. Власне в цьому й була головна складність операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-