13 серпня: народний календар і астровісник

13 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
На Іулітти добігає кінця літо; річ краще нова, а дружба – стара. 

Сьогодні мучениці Іулітти Кесарійської – жінки надзвичайно мужньої і сміливої. Іулітта жила за часів імператора Діоклетіана. Вона була багатою вдовою і мала чималі статки. Але один місцевий багатій почав зазіхати на її майно. Невдовзі біс заздрощів спонукав його до активних дій. Той найняв дебелих молодиків (по-нашому тітушок) і розпочав рейдерське захоплення земель і маєтків Іулітти. Жінка, не витерпівши наруги, звернулася до суду. Якщо ви думаєте, що суд Римської імперії діяв за принципом хто дасть більший хабар той і виграє, то ви помиляєтесь – якби так було, то вся сучасна судова система Європи була б абсолютно недієвою, або базувалась на чомусь зовсім іншому, а не на римському праві. Суд визнав необґрунтованість майнових претензій місцевого олігарха до вдови. Вона виграла суд. Але чолов’яга дістав свій останній козир: мовляв, Іулітта християнка. Християни тоді в Римській імперії були поза законом, тому суд запитав Іулітту, чи то правда, що вона християнка. Жінка підтвердила той факт і тоді в неї забрали не тільки майно, але і життя. Перед смертю вона проявила безпрецедентну мужність і витримку, підбадьорюючи інших приречених, серед яких було і чимало жінок.

Сьогодні християни заговлялися на двотижневий Успенський піст, який розпочинається з завтрашнього дня й триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.

З іменинами вітайте Веніаміна, Сергія, Юрія, Івана, Анну, Єлизавету.

Сьогодні 21-ий місячний день, тож чекайте в гості чарівних муз разом із натхненням – вони  обов’язково відвідають вас. Бомбезний день для творчості: співачка в місцевій опері співатиме не згірше за Каллас, балерина танцюватиме як Марго Фонтейн, художника осяє геній Рембрандта чи Демієна Герста, а ті хто пише, писатимуть не чорнилами – чистим тестостероном – сам Гемінґвей позаздрив би! Але й пересічну людину, котра не має жодного відношення до високого мистецтва, торкнеться незбагненна сила натхнення й творчості. У вас сьогодні може вийти геніальний борщ, геніальне прибирання чи просто геніальний відпочинок! Бути на самоті гріх, ви маєте побути хоч трохи в товаристві друзів та побратимів, відчуваючи міць того, що вас єднає – часу, поглядів, духу, пам’яті та щирої незрадливої дружби, без якої людині в цьому житті – ніяк.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1987 році: +8,1; а найтеплішим у 2010 – 36,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-