6 серпня: народний календар і астровісник

6 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов Борис і Гліб – вистиг у полі хліб.

Сьогодні мучеників благовірних князів Бориса і Гліба, у святому Хрещенні Романа і Давида, перших вітчизняних святих. Обидва були братами, синами Володимира Великого, і обоє загинули страшною мученицькою смертю від руки іншого свого брата Святополка, прозваного в народі Окаянним. У липні 1015 року Володимир помирає у своїй резиденції в Берестові поблизу Києва. Оточення факт смерті князя намагалося спочатку приховати, небезпідставно побоюючись, що владу захопить один із його синів Святополк, якого кияни не бажали бачити на київському престолі. Улюблений син Володимира Великого Борис (він правив у Ростові) на ту пору разом із батьковою дружиною був у поході проти половців. Але звістка про смерть Володимира доволі швидко дійшла до Святополка. Він примчав з військом до Києва і захопив владу. Невдовзі Святополк підступно вбив спочатку Бориса, а потім і Гліба, князя Муромського. Ярослав Новгородський (ще один брат Володимировичів) попереджав Гліба про те, що «батько наш помер, а Святополк убив Бориса», але той все одно поїхав на зустріч із братом. Без війська і без зброї. І це був цілком свідомий крок. Константинопольська патріархія, отримавши подання на канонізацію Бориса і Гліба, досить довго не могла зрозуміти, чому має канонізувати князів. Вони ж бо віддали Київ та людей, які на них сподівалися, на поталу Святополку, по-друге, своєю покірливістю наглій брехні заздрощам та злобі, вони підштовхували Святополка до скоєння страшного гріха братовбивства… Але зрештою їх канонізували – за, як би сказали Толстой, а за ним і Ганді, «непротивление злу насилием», за цілковите слідування Христу. Рідкісний, майже унікальний випадок. Особливо, коли йдеться про владу.

Осінні Борис і Гліб (є й весняні – 15 травня) завершували дозрівання всіх хлібів, починався період найбільшого збирання грибів. Наші пращури казали: «Борис і Гліб сіють ранній хліб»; «Прийшов Борис і Гліб – вистиг у полі хліб»; «На Бориса і Гліба хутчій берися до хліба».  

З іменинами вітайте Бориса, Гліба, Христину.

Сьогодні 14-ий місячний день – дуже потужний в енергетичному плані. Сприятливий день для контактів і контрактів, проте без зайвої поспішності. Спиртне протипоказане. Відмовтесь від дуже гіркої та солодкої їжі. Цього дня слід менше пити, не перевантажувати зір. Добре займатися помірним фізичним навантаженням, хатніми справами. Не рекомендується вдихати запахи, тож краще не використовувати парфуми. Намагайтеся менше дивитися у дзеркало, особливо на повний зріст. Сни сумнівні.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 – 8,3, а найтеплішим у 2010 –  36,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-