Верховний суд може побити рекорд за кількістю

Верховний суд може побити рекорд за кількістю "не суддів" - конкурсна комісія

Укрінформ
У новому Верховному Суді може бути найвищий відсоток представників не суддівських професій у порівнянні з міжнародним досвідом. Так, 29 переможців конкурсу, або 24%, є адвокатами, науковцями або мають сукупний стаж.

На цьому акцентував увагу Секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка у коментарі, переданому Укрінформу.

«У Верховному Суді Португалії, чия система подібна до нашої, встановлена квота для «не суддів» - 10%. В Україні ми отримали найвище представництво кандидатів без суддівського досвіду. До Господарського касаційного суду у складі ВС пройшло 40% таких кандидатів, що є в унікальним випадком», - навів приклад член ВККС.

«Ці професії додадуть шарму новому Верховному Суду. Адвокати - широту поглядів, науковці - глибину аналізу справи. Судді привнесуть точність і навіть ортодоксальність при розгляді справ. Симбіоз має бути добрим. Тим паче, що місія нового Верховного Суду - вироблення єдиної судової практики, яку надалі будуть переймати суди всіх інстанцій», - вважає Щотка. Він нагадав, що представники цих професій внаслідок судової реформи вперше отримали можливість стати суддями Верховного Суду.

Читайте також: У генсека РЄ вважають, що конкурс до Верховного суду був прозорим

Щотка також прокоментував заяви представників Громадської ради доброчесності щодо 30 кандидатів у списку переможців, щодо яких ГРД надала негативні висновки: «Кожен із цих кандидатів підтвердив доброчесність та здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Ці рішення ухвалила Комісія після перевірки інформації з 20 джерел. У ГРД не було такої можливості, адже вони спирались на інформацію з відкритих джерел, тоді як Комісія отримувала відповіді, в тому числі, від антикорупційних органів», - підкреслив Щотка.

«Також у ГРД, голосуючи за висновки, не спілкувались з кандидатом та не отримували від нього пояснення. Це вже відбувалось під час співбесід. Інколи представники ГРД змінювали зміст висновків. 12 висновків вони скасували», - додав член ВККС.

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня ВККСУ затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного Суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

Відповідно до процедури, далі комісія має направити рекомендації про призначення переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя (ВРП), яка розглядає матеріали щодо кожного кандидата і теж перевіряє їх на відповідність критеріям етики і доброчесності.

Після цього Вища рада правосуддя робить подання Президентові, який має підписати указ і надати повноваження суддям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-