2 серпня: народний календар і астровісник

2 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні пророка Іллі; завершуйте пляжний сезон та остерігайтесь котів.

Сьогодні християни східного обряду вшановують пам’ять святого пророка Іллі. Пророк жив за 900 років до Різдва Христового. Він зробив чимало чудес, зокрема повернув до життя мертвого юнака, довів, що є тільки один правдивий Бог і викорінив фальшивих пророків. Згідно писання, Ілля не помер, а був взятий на небо «вогняним вихорем на колісниці з вогняними конями». Цього пророка дуже шанували з часів перших християн на наших теренах. Так, ще за князя Ігоря в Києві був побудований храм на честь святого Іллі. Ця церква збереглася і понині, знаходиться вона на вулиці Почайнинській.

Із сьогоднішнім святом в Україні пов’язано чимало переказів, легенд та прикмет. Так, одна з легенд розповідає, що Бог наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба, яка від вогняних стріл пророка ховається під каменем, у дереві чи перетворюється на тварину. Тому цього дня не впускали до хати котів і собак, щоб грім і блискавка не вдарили в помешкання і не призвели до пожежі. Разом з тим, цього дня суворо забороняється працювати в полі, на городі, щоб не накликати пожежі від блискавки.

А ось народні метеорологи підмічали, що від Іллі ночі стають холоднішими, а відтак і вода в річках прохолодною. Тому колись від цього свята переставали купатися у водоймах: «Іллє - в очі заллє, можна втопитися». А ще казали: «Прийде Ілля - наробить гнилля», тобто почнуться холодні дощі.

Іменинники сьогодні, звісно, Ілля, а ще Олександр, Георгій, Єфим, Іван, Костянтин, Петро, Сергій, Федір.

Сьогодні 11-й день місячного календаря. Місяць росте, він у Стрільці. Енергетичний день. Один із найсильніших і найпотужніших днів усього місяця. День вдалий для проведення важливих зустрічей, укладання контрактів та угод. Але потрібно проявляти уважність у будь-яких справах. У сім’ї має панувати мир і любов. Стосунки, які закладаються в цей час, мають шанс бути й справді вічними – міцними й надійними, як то кажуть, це буде любов «до гроба» (звісно, якщо ви того прагнутимете). В одинадцятий місячний день добре починати голодування або постувати. Якщо у вас немає такої можливості або бажання, їжте щось легке: овочі, фрукти, відварну, парову або тушковану без масла рибу, каші, прісний хліб.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році: +10,2; а найтеплішим у 1936 - +34,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-