В Україні збільшили аліменти на дітей на 20%

В Україні збільшили аліменти на дітей на 20%

Укрінформ
Згідно з законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання", на одну дитину можна вимагати чверть доходу одного з батьків, на двох малюків - третину доходу, на трьох і більше - половину доходу платника аліментів.

Про це йдеться в прес-релізі Головного територіального управління юстиції в місті Києві, що є в розпорядження Укрінформу.

Зазначається, що батьки, доходи яких невідомі, та котрі отримують заробітну плату з кількох місць роботи одночасно, мають заплатити аліменти, які складають не менше 50% прожиткового мінімуму, тоді як раніше ці виплати складали 30% від прожиткового мінімуму.

"Якщо той з батьків, якому призначено платити аліменти, не нараховує їх вчасно, буде сплачувати пеню - 1% за день. Але не більше як 100% від суми. Як і раніше, боржнику по аліментам можуть заборонити виїзд закордон, а якщо борг більше як 3 місяці - може бути застосовано опис та конфіскацію майна. Після цього виручені кошти передаються дитині", - пояснив начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко.

Загалом, сказано в прес-релізі, на одну дитину можна вимагати чверті доходу одного з батьків, на двох малюків - третину доходу, на трьох і більше - половини доходу платника аліментів.

Згідно з нормами закону "Про державний бюджет України на 2017 рік", для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум на одну людину становить: з першого травня - 1426 гривень, а з першого грудня - 1492 гривні.

"Для дітей від 6 до 18 років ці цифри перебувають на позначці - 1777 гривень - з першого травня і 1860 гривень - з першого грудня. А це означає, що мінімальна сума аліментів з урахуванням не менше 50%, яка повинна виділятися на дитину, буде дорівнювати в середньому 900 грн. Максимальна, при цьому, може доходити в середньому до 16 000 гривень на дитину.  Аліменти для малюків складають щонайменше 713 грн", - сказано в прес-релізі.

Читайте також: Порошенко підписав закон про збільшення суми аліментів

Окрім того, зазначається, що  аліменти не можуть перевищувати 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі.

Законопроект передбачає, що аліменти є власністю дитини, натомість раніше було прописано, що вони належать тому, з ким дитина проживає.

Зазначається, що верхня межа аліментів - 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку - 14-18 тис. грн.

Куценко наголосив, що особливі вимоги закон поставив перед суддями, які розглядають справи призначення аліментів.

"Якщо раніше тяганина могла тривати по півроку-рік, тепер суд зобов'язаний впродовж трьох днів розглянути звернення та винести рішення, яку суму коштів може отримувати дитина. Дата подачі заяви до суду вважається такою, з якою починається нарахування аліментів. Це виключає ситуацію, коли дитина впродовж місяців залишається без призначених на неї коштів", -  зазначив Куценко.

Він також наголосив, що той з батьків, хто сплачує аліменти, має право попросити про звіт, куди саме було витрачено кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-