30 липня: народний календар і астровісник

30 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні великомучениці Марини; уникайте блискавиць і будьте обережні з вогнем.

Цього дня церква вшановує пам’ять великомучениці Марини Антіохійської. За переказами, Марина народилася в Антіохії (нині провінція Анталія, Туреччина) в родині язичницького жерця. Познайомившись з християнським віровченням, дівчина прийняла християнство, за що батько прогнав її з дому. Після цього Марина стає пастушкою, і доля розпоряджається так, що вона зустрічає римського префекта. Зачарований красою дівчини, він пропонує їй одружитися на одній умові - вона повинна відректися від Христа. Однак Марина відмовилася це зробити. Розгніваний правитель піддав її тортурам, а потім вбив. У католицизмі свята Марина відома під ім’ям Маргарити. Довгий час її мощі зберігались у Константинополі, а після взяття міста хрестоносцями у 1204 році, їх вивезли до Італії. Нині частки її мощів є у Венеції, а також на Афоні.

В Україні кінець липня часто був грозовим. І навіть якщо не було сильного дощу з блискавкою і громом, то на нічному небі спостерігалися блискавиці – яскраві спалахи світла. Селяни вважали, що на блискавиці дивитися не можна, інакше в обійсті буде пожежа. А щоб уберегтися від грози, господарі запалювали свічки, які освячувались на Стрітення.

З іменинами привітайте Марину, Маргариту, Лазаря та Леоніда.

Сьогодні 8-й день місячного календаря. Символом цього дня є міфічна птиця Фенікс, яка згораючи, кожного разу відроджується з попелу. Те ж саме відбувається і з людиною, причому як на психічному, так і на клітинному рівні. Все, що раніше не вдалося вирішити, може повстати з новою силою, до того ж, несподівано з нового боку. Однак, можливі несподівані конфлікти (на рівному місці) і надзвичайні ситуації. День сприятливий для голодування, очищення організму. Не варто їсти м’ясо, вживати алкоголь, курцям – багато курити. А ще сьогодні слід бути обережним з вогнем (і це порада не пожежного інспектора, а астролога). Відтак, барбекю або вечірні посиденьки біля вогнища відкладіть до наступних вихідних.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +8,7; а найтеплішим у 1936 - +39,4 (до речі, це найвища температура в Києві за всю історію метеоспостережень).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-