У Києві освятили ікону Богородиці - покровительки українських воїнів

У Києві освятили ікону Богородиці - покровительки українських воїнів

Фото
Укрінформ
У Михайлівському Золотоверхому соборі Києва в середу перед початком з'їзду капеланів освятили унікальну ікону Пресвятої Богородиці - покровительки українських воїнів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Освячення образа звершив намісник Святійшого Патріарха Філарета, митрополит Єпіфаній (УПЦ КП). 

"Символічно, що ми звершили освячення цього прекрасного образа Покрови Божої Матері саме в стінах Михайлівського Золотоверхого собору, бо саме з цього місця розпочалася Революція Гідності, саме в цьому місці знайшли захист ті перші наші студенти, які повстали проти неправди. І тут ми звершили молебень на початок доброї справи. Бо сьогодні ми розпочинаємо зібрання військових священнослужителів, які будуть обговорювати актуальні питання, що стосуються капеланського служіння в нашій українській армії", - сказав владика Єпіфаній. 

Як зазначив голова синодального управління військового духовенства УПЦ КП митрополит Іоанн, ікона створена на прохання військових священиків і ветеранів АТО, її написав художник Юрій Нікітін.   

"Цей образ є унікальним. Ліворуч від Пресвятої Богородиці ми можемо побачити сучасних воїнів, починаючи з героїв Небесної Сотні", - підкреслив владика Іоанн. 

Він також додав, що місце ікони буде в гарнізонному храмі, який тільки планується спорудити. Тож ікона тимчасово зберігатиметься в храмі святителя Миколая Чудотворця на Татарці. З цією іконою, з образом Пресвятої Богородиці, колона ветеранів АТО та військових священиків йтиме у всеукраїнській Хресній ході УПЦ КП 28 липня в День Хрещення Руси-України. Пізніше ікону буде доправлено в зону АТО. 

Художник Юрій Нікітін сказав, що для нього було великою честю створити новий іконографічний варіант Покрови Богородиці, тому що ця ікона присвячена сьогоденню і воїнам, які сьогодні боронять нашу державу, продовжуючи традиції українського лицарства, - починаючи від Святого князя Володимира. 

Тло ікони - це Київ із його святинями: Печерською Лаврою, Михайлівським Золотоверхим собором, Андріївською церквою і пам'ятником князю Володимиру.

"Крім князя Володимира та Івана Мазепи, на іконі зображені символічні персонажі: представники УПА, чорних запорожців, майданівців, сучасних українських військових, батальйону "Альфа", - зазначив іконописець. 

Читайте також: Київський патріархат анонсував хресну ходу

При цьому один з майданівців на іконі схожий на Героя Небесної Сотні Сергія Нігояна.

"Так, майданівець дуже схожий на Сергія Нігояна. Я не хотів такої конкретики, але, мабуть, підсвідомо він вийшов схожий на нього, тому що ці перші жертви, перші смерті збереглися в нашій свідомості. Сподіваюсь, що ця ікона допоможе наблизити перемогу", - наголосив Нікітін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-