22 липня: народний календар і астровісник

22 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Панкрата і Кирила; Summertime and the living is easy…

Сьогодні священномучеників  Панкрата і Кирила. В Україні тривали жнива. Для наших пращурів це не було банальне збирання зернових – це були сповнені значення обрядодії. Вижате за день збіжжя в’язали в снопи. Перший сніп – так звані «колядка», «воєвода», «зажинок» – мав неабияке ритуальне значення: якщо в родині була дівчина на виданні, то з «воєводи» випікали коровай на весілля і прикрашали його колосками. А коли в цьому на було потреби, перший сніп ставили на покуть, де він зберігався до початку осінньої сівби; з розім’ятих колосочків робили перший засів.

Снопи в’язали, як правило, перевеслами. При цьому дотримувалися непорушної традиції: для озимих (жита й пшениці) перевесла крутили зі свіжовижатих стебел. Для яровини (ячменю, гречки, проса) перевесла крутили лише з торішніх кулів напередодні зажинків. Вив’ялені снопи невдовзі складали в «бабки» (десять снопів), п’ятнадцятки, полукіпки (тридцять снопів) та копи (шістдесять снопів).

Нині жнива в Україні розпочинаються вже наприкінці червня. Цьогоріч збирати зерно почали одразу в 5 областях, а не тільки в південних, як зазвичай. На цю пору намолочено вже понад 3 млн тонн збіжжя.

З іменинами вітайте Костянтина, Кирила, Олександра.

Сьогодні 28-ий місячний день. Надзвичайно гармонійний, світлий день, один із найсприятливіший в усьому місячному циклі. Його ще називають сонячним днем. Нам нічого іншого не залишиться, як увійти в нього, наче на чарівний корабель аби поволі плисти рікою життя, мугикаючи якусь пісеньку. Пам’ятаєте Summertime Джорджа Гершвіна? Summertime and the living is easy, Fish are jumping and the cotton is high… «Літечко – і життя щасливе, і бавовна – висока, і риба – аж вскач…» Бавовни в нас поки що немає, її можна замінити на пшеницю або на соняхи. Налічується понад 20 тисяч записів цієї дивовижної пісні (вірніше арії). А знаєте, що стало поштовхом до її написання? Українська колискова «Ой ходить сон коло вікон», яку Гершвін почув у 1929 році в Нью-Йорку під час гастролей хору Кошиця… Сьогодні варто бути відкритим, товариським, щирим, сонячним. Не перевантажуйте себе, відпочивайте, набирайтеся сил і нехай ніщо не затьмарить ваше чоло!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909: +8,3; а найтеплішим у 1936 – +34,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-