НСЖУ вимагає слухань у Раді щодо безпеки журналістів і свободи слова

НСЖУ вимагає слухань у Раді щодо безпеки журналістів і свободи слова

Укрінформ
Національна спілка журналістів України вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і стану свободи слова в Україні.

Відповідне звернення НСЖУ до профільного комітету Верховної Ради направив сьогодні, в день річниці вбивства журналіста Павла Шеремета, голова Спілки журналістів Сергій Томіленко, яке він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

"У членів Спілки викликає справедливе занепокоєння погіршення безпеки журналістів та безкарність за злочини, скоєні проти працівників ЗМІ, що суттєво погіршує стан свободи слова в Україні та породжує атмосферу серед українських журналістів. Розслідування більшості скоєних злочинів розвалюється ще на етапі розслідування. Справи закриваються з надуманих причин, після кількох місяців імітації слідства правоохоронцями. Зрідка розслідування злочинів проти журналістів доходять до стадії вручення підозри, і лише одиниці потрапляють до суду", - зазначив Томіленко.

Він підкреслив, що все частіше злочини проти українських журналістів потрапляють до Платформи Ради Європи, яка покликана зміцнити безпеку журналістів. Зараз у них на контролі вже 23 українські справи.

"За рік від вбивства Павла Шеремета поліцейське розслідування втратило довіру журналістської спільноти. Завдяки журналістському, а не офіційному  розслідуванню, вдалося знайти важливого свідка, який був присутнім під час закладання вибухівки в машину журналіста", - наголосив голова НСЖУ.

За його словами, кричуща ситуація потребує детального звіту органів слідства щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. А також широкого обговорення із залученням журналістів, силовиків, парламентарів та визнаних міжнародних експертів з питань безпеки і боротьби з безкарністю. Це сприятиме відновленню довіри, допоможе досягти прогресу в розслідуваннях і застерігатиме від майбутніх злочинів.

Читайте також: НСЖУ хоче публічного звіту влади і слідства щодо злочинів проти журналістів

"Національна спілка журналістів України пропонує Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики провести парламентські слухання з питань свободи слова та безпеки журналістів", - пише Томіленко і пропонує для таких слухань 1 листопада 2017 року, напередодні Міжнародного дня боротьби з безкарністю, який за рішенням ООН відзначається у світі 2 листопада.

У вступному слові до офіційного листа він зазначив, що напередодні голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар підтвердила готовність об'єднати зусилля щодо проведення таких слухань в залі парламенту і готова внести відповідний проект постанови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-