Рада може узаконити кримінальну відповідальність для адмінів “груп смерті”

Рада може узаконити кримінальну відповідальність для адмінів “груп смерті”

Укрінформ
Верховній Раді пропонують узаконити кримінальну відповідальність за доведення до самогубства через "групи смерті" у соцмережах.

Відповідний законопроект №6748 з’явився на сайті парламенту.

Авторами проекту закону є четверо нардепів: представник "Народного фронту" Павло Унгурян, нардеп від "Батьківщини" Валерій Дубіль, член депутатської групи "Воля народу" Євген Рибчинський та депутат від БПП Юрій Соловей.

Згідно з пояснювальною запискою, наразі доведення до самогубства, яке вчиняється без застосування примусу, шантажу, приниження та інших, передбачених у статті 120 КК способів (наприклад, шляхом систематичного схиляння особи до суїциду) не визнається кримінально-карним діянням. Зазначається, що треба встановити кримінальну відповідальність не тільки за доведення до самогубства чи його спроби, але й до вчинення самокалічення.

Читайте також: Творець "Синього кита" отримав 3 роки за гратами

Ініціатори законопроекту вважають, що документ дозволить протидіяти, зокрема, самогубствам підлітків.

Законопроект пропонує змінити статтю ККУ "Доведення до самогубства", прописавши там покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років за доведення особи до самогубства чи самокалічення або до замаху на це шляхом "намовляння та підбурювання, в тому числі надання допомоги у вчиненні самогубства чи самокалічення, обману, а також будь-якого спонукання до вчинення самогубства чи самокалічення, популяризації самогубства чи самокалічення, втягування у групи в соціальних мережах, ігри, конкурси, квести та інші заходи, кінцевою метою, яких є самогубство чи самокалічення або їх імітація".

За схиляння до самогубства неповнолітнього пропонують посилити відповідальність із 7-10 років позбавлення волі до 12-15 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-