Бойовики підтвердили утримання 71 українця - Ірина Геращенко

Бойовики підтвердили утримання 71 українця - Ірина Геращенко

Оновлено
Укрінформ
Представники ОРДЛО в Мінську підтвердили утримання 71 українця, але заявили, що інформацію про місцезнаходження журналіста Станіслава Асєєва і українки з інвалідністю Людмили Сурженко ще перевіряють.

Про це написала представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook

“ОРДЛО підтвердили утримання 71 українця, 56 в ОРДО, зокрема, і всіх наших військових в Макіївській колонії, в ОРЛО - 14. Про цьому ОРДЛО заявили, що перевіряють інформацію про утримання ще 6 українців, в тому числі і журналіста Станіслава Асєєва, і українки (вона має вади слуху) Людмили Сурженко, що зникла на КПВВ Станиця Луганська”, - зазначила вона.

Читайте також: Геращенко: На Донбасі - 132 заручники, 408 українців зникли безвісти

Водночас парламентарій нагадала, що представники ОРДЛО уже місяць не можуть “офіційно підтвердити” незаконне утримання Стаса Асєєва (який публікувався під псевдонімом Васін). 

“При цьому мене особисто вчергове дивує позиція ОБСЄ, їх координаторів, обов’язки яких - наполягати на наданні достовірної, точної і оперативної інформації щодо заручників в ОРДЛО, а не лише висловлювати занепокоєння”, - підкреслила Геращенко.

Також в ОРЛО, за її словами, заявили, що суддя українського суду Рудов, який кілька місяців тому був затриманий на КПВВ, коли їхав на окуповані території на похорони матері, і потім кілька місяців утримувався в тюрмі в Луганську і який був увесь цей час у списках заручників, начебто випущений на волю.

Водночас вона розповіла, що представники ОРДЛО 2в ультимативному тоні" вимагають звільнення 63 злочинців, які не мають жодного відношення до конфлікту на Донбасі.

“Українські представники, які були наділені усіма відповідними повноваженням і директивами, натомість, ще раз гостро поставили питання узгодження конкретної дати звільнення всіх українців! Ми готові до компромісу, аби витягти наших. І рухаємося в цьому напрямку”, - наголосила парламентарій.

Геращенко поінформувала, що наступні перемовини у скайп-режимі відбудуться 31 липня.

“Сподіваюся, вони пройдуть вже після переговорів в нормандському форматі і будуть результативні”, - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Асєєв (блогер Васін) зник 2 червня на території, контрольованій бойовиками ОРДО. Сім'я і друзі зниклого журналіста побоюються, що він був затриманий так званою «владою» і йому загрожують тортури і жорстоке поводження. Відтоді немає достовірної інформації про його долю і місцезнаходження.

13 липня бойовики "ЛНР" затримали на КПВВ жінку з вадами слуху, яка поверталася зі Станиці Луганської в окупований Луганськ. За повідомленнями, жінка, яка є інвалідом дитинства зі слуху і в якої в момент переходу КПВВ сіли батарейки в слуховому апараті, чимось не сподобалася бойовикам, які охороняли перехід. Можливо, вона просто не розуміла, що саме від неї вимагають на блокпосту. Очевидці повідомили, що бойовики змусили жінку показати всі сумки, забрали мобільний телефон для перевірки. Додому Сурженко так і не потрапила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-