В Україні збудників ботулізму знайшли у заводських консервах

В Україні збудників ботулізму знайшли у заводських консервах

Укрінформ
В Україні зафіксовано випадок захворювання на ботулізм після вживання рибних консерв промислового виробництва.

Про це головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Ольга Голубовська написала на своїй сторінці у Facebook.

"У нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва", - написала Голубовська.

За словами лікаря, ботулотоксин, який викликає захворювання, може накопичуватися в продуктах харчування, які виготовлялися з порушенням технології, або в домашніх умовах - це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.

"Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування в цілому може не змінювати їхні смакові властивості, хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здуватися (так званий бомбаж). Захворювання супроводжується розвитком м'язової слабкості у вигляді парезів, у тому числі дихальної мускулатури, розладами зору, порушенням ковтання, зменшенням моторики кишечнику. Перенесене захворювання не супроводжується виробленням імунітету, можливі повторні захворювання", - написала лікар.

Для профілактики захворювання потрібно ретельно дотримуватися технології виготовлення продукту, а також не купувати м'ясні та рибні вироби, грибні консерви у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів, його, за словами фахівця, потрібно прокип'ятити протягом 10 хвилин. Лікар зауважила, що навіть при сильному солінні "зберігаються іноді умови для вироблення токсину, і, відповідно, зараження людини".

Читайте також: Через рибу, куплену в «АТБ», жінка померла від ботулізму

Фахівець також порекомендувала обмежити вживання навіть консервованої продукції, яка вироблялася в промислових умовах та продається в магазинах. Або піддавати таку продукцію додатковій термічній обробці.

У випадках погіршення самопочуття в перші години або дні після вживання вищезазначених продуктів потрібно терміново звернутися до лікаря.

Як повідомляв Укрінформ, раніше ПР ООН в якості гуманітарної допомоги надав Україні 25 доз протиботулічної сироватки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-