Журналіст Васін може не дожити до обміну - НСЖУ

Журналіст Васін може не дожити до обміну - НСЖУ

Укрінформ
Національна спілка журналістів України наголошує, що стан здоров’я заарештованого в Донецьку журналіста Станіслава Асєєва викликає тривогу - він може не дожити до обміну полоненими.

Про це йшлося під час зустрічі секретаря НСЖУ Ліни Кущ із головою громадської організації «Група «Патріот» (Центр визволення заручників) Олегом Котенком, повідомили Укрінформу у Національній спілці журналістів.

«Ми знаємо, що Станіслав Асєєв справді заарештований так званим «міністерством державної безпеки ДНР» і підозрюється у шпигунстві. Кримінальні статтю йому одразу пред’явили. Вилучили телефон і вирахували людей, які з ним спілкувалися. Вони також були затримані. Декого вже відпустили, інших – ні», - розповів Котенко. 

Волонтер припускає, що затриманого журналіста катують, змушуючи обмовити себе та інших людей. І цим пояснюються суперечливі повідомлення на сайтах, підконтрольних так званій «владі ДНР», де Станіслава Асєєва начебто оголосили зниклим безвісти. У той же час Amnesty International із посиланням на власні джерела в Донецьку повідомила про арешт журналіста

«Його могли сильно катувати, і ми побоюємося, що стан заручника зараз дуже поганий. Через це його не показують, посилаються, начебто його у них немає. Не хочу припускати найгірше. Тому потрібно наполягати, щоб «ДНР» розшукало і показало Станіслава, щоб ми переконалися, що він справді живий. Неважливо, що він говоритиме на відео: зрозуміло, що від нього вимагатимуть сказати те, що вигідно тій стороні. Але головне – нехай покажуть заручника. Або покажуть людині, якій ми довіряємо: це може бути мати чи інший родич», - додав волонтер.

Раніше український політик Єгор Фірсов, який особисто знайомий з Асєєвим, у своєму дописі у Facebook повідомив, нібито «МДБ ДНР» «офіційно підтвердило» затримання журналіста і надало його матері письмове підтвердження.

Але жодних документів, які би підтверджували слова політика, група, яка займається підготовкою обміну полонених, на цей момент не отримала, ствурджує Котенко. 

Читайте також: Human Right Watch закликає бойовиків негайно звільнити блогера Васіна

«Для посилення міжнародного тиску для звільнення журналіста необхідно мати пряме підтвердження саме від джерела з Донецька. Тобто це може бути заява «силовиків «ДНР», скан-копія довідки, яку начебто надали мамі. Головне - «витягти Станіслава із сірої зони повної невідомості, де він знаходиться з початку червня», - підкреслив голова НСЖУ Сергій Томіленко. 

В НСЖУ переконані, що арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу. 

«Підконтрольні Росії «силовики» вистежують блогерів та фрілансерів, які працюють для українсАьких медіа, - навіть якщо коли люди пишуть про те, як малолюдно стало на вулицях Донецька. Сам факт співробітництва із українськими ЗМІ є достатньою підставою для арешту в «ДНР» чи «ЛНР», - йдеться у заяві НСЖУ.

В Національній спілці журналістів також підкреслили, що 17 липня Комітет захисту журналістів (США) оприлюднив заяву із вимогою негайного визволення Станіслава Асєєва. 

«Журналістика – це не шпигунство. Станіслав Асєєв повинен бути визволений негайно. Ми закликаємо всі сторони конфлікту в Україні поважати роль журналістів як цивільних осіб і дозволити їм виконувати свою роботу», - сказав заступник виконавчого директора комітету Роберт Магоней. 

Як повідомляв Укрінформ, Асєєв (який публікувався під псевдонімом Васін) зник 2 червня на території, контрольованій бойовиками ОРДО. Сім'я і друзі зниклого журналіста побоюються, що він був затриманий так званою «владою» і йому загрожують тортури і жорстоке поводження. Відтоді немає достовірної інформації про його долю і місцезнаходження.

До з'ясування його долі і звільнення у разі полону закликали правозахисні і журналістські співтовариства: Національна спілка журналістів України, «Репортери без кордонів», Комітет захисту журналістів (США), «Міжнародна амністія».

Васін співпрацював з рядом українських ЗМІ: «Зеркалом недели. Украина», «Украинской неделей» і проектом Радіо Свобода «Радио Донбасс.Реалии».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-