Активісти вимагають не пустити

Активісти вимагають не пустити "одіозних кандидатів" до Верховного суду

Укрінформ
У Вищій кваліфікаційній комісії суддів 17 липня завершилися пленарні засідання - відбувся певний етап відбору до Верховного суду. 

У зв'язку з цим Громадська ради доброчесності вимагає від ВККС зважити на негативні висновки щодо "одіозних кандидатів". Про це заявила на брифінгу член ГРД, голова ГО "Андріївська пейзажна ініціатива" Марина Соловйова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"26 одіозних кандидатів були зняті з конкурсу завдяки негативному висновку Громадської ради доброчесності. Але 76 кандидатів продовжують рухатися далі. І сьогодні, в такий відповідальний момент, бо саме сьогодні буде складатися рейтинг кандидатів, ми вважаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів має звернути увагу на негативні висновки Громадської ради доброчесності", - підкреслила Соловйова.

За її словами, досліджуючи досьє кандидата, ГРД звертала увагу на такі факти, як неповні відомості у декларації родинних зв'язків; неправдива інформація про майно та фінансові зобов'язання; неправдиві відомості у декларації доброчесності; подвійна приватизація службового житла; отримання свідоцтва на адвокатську практику без 2 років діяльності як юрист; фіктивне розлучення для того, щоб приховати певне майно.

Як зазначила член Громадської ради доброчесності, журналістка "Слідства. Інфо" Євгенія Моторевська, ВККС подолала низку висновків Громадської ради щодо одіозних кандидатів, які "вчиняли відверто недоброчесні вчинки, однак Вища кваліфікаційна комісія не знайшла підстав для того, щоб зупинити їх участь у конкурсі".

Зокрема, йдеться про кандидатів, які різними шляхами приховували свої статки, у більшості випадків це судді, які оформлювали нерухомість, майно на родичів, таким чином ухиляючись від декларування. Наприклад, це суддя Вищого господарського суду Тетяна Козир, у тітки якої - 1930 року народження, що проживала в селі на Дніпропетровщині, - з'явилися 2 квартири в Києві.

Читайте також: Кандидатів до Верховного суду поменшало на 25 осіб

Крім того, за її словами, можуть потрапити до Верховного суду кандидати, які брали участь у так званих політичних процесах. Наприклад, це судді Вищого спеціалізованого суду Сергій Слонько і В'ячеслав Наставний, які розглядали касаційну скаргу Юрія Луценка. А також кандидати, які мали тісні зв'язки з окупованими територіями і країною-агресором - наприклад, голова Ради судді Валентина Сімоненко, чоловік якої, з яким вона не так давно розлучилася, має бізнес в Криму, а рідна сестра є чиновником в окупованому Криму і працює держслужбовцем.

Також це судді, які ухвалювали свавільні рішення, яким була дана оцінка Європейським судом з прав людини. Зокрема, це судді Верховного суду, серед них голова Верховного суду Ярослав Романюк.

"Ми звертаємо увагу, що ВККС пропустила цих кандидатів, не зупинила їх участь і це великі ризики, дуже небезпечний прецедент не тільки для цього конкурсу, а й подальшої реформи судової влади, тому що коли ВККС закриває очі на такі речі, це є певним сигналом для суддів - що їм можуть пробачити і приховування статків, і політичні рішення, і свавільні рішення", - сказала Моторевська. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-