Матіос прокоментував обшуки у

Матіос прокоментував обшуки у "справі Клименка": йдеться про розкрадання $12 мільярдів

Укрінформ
Головна військова прокуратура спільно з Нацполіцією проводять 151 обшук у компаніях екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка за фактом розкрадання 12 млрд дол.

Про це розповіли на спільній прес-конференції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Було відмито 96 млрд грн - це нами встановлено доказами. Сума більша, але ми решту іще відпрацьовуємо... 96 млрд грн - це 12 млрд дол. по курсу 8 гривень за долар. Ці гроші через вісім податкових майданчиків були виведені з державного бюджету у вигляді  податків, які не надійшли до скарбниці. Потім виведені в офшори і легалізовані шляхом купівлі нерухомості, земель і бізнесу в Україні. Оцей бізнес сьогодні ми прикрили", - сказав Матіос.

За його словами, протягом 2011-2012 років екс-міністр доходів та зборів Клименко створив низку офшорів на Британських Віргінських островах, на Кіпрі і в Ліхтенштейні, власником яких був його батько.

"Вкрадені через злочинні схеми кошти були легалізовані Клименком та найнятими ним адвокатами у банках Ліхтенштейну. З 2011-го по січень 2014 року вкрадені в держави кошти у сумі понад 788 млрд грн - це майже мільярд доларів - були перераховані офшорними компаніями Клименка на рахунки групи компаній "Юнісон", медіахолдингу "Вести" та двох компаній з управління активами, власниками яких була родина Клименків і які обслуговували сім'ю Януковича", - зазначив головний військовий прокурор.

Посадовець розповів, що на заведені з офшорів гроші група компаній "Юнісон" купила  78 елітних квартир у Києві, Одесі й Донецьку, 28 офісних приміщень, 5 будинків, 41 паркомісце, 11 земельних ділянок в елітних районах Києва і області, Одеси і Донецька, 23 елітних автомобілі, три поверхи торговельного центру "Гулівер" на правах власності, а також тисячу залізничних вагонів, "які до сьогоднішнього дня приносили дохід Клименку і були основним джерелом фінансування медіахолдингу "Вести".

Матіос стверджує, що слідство встановило все належне родині Клименків майно, механізм легалізації вкрадених коштів з податкових майданчиків, а також коло осіб, які продовжують брати участь у злочинній організації Клименка. 

Він додав, що зараз проходять 183 обшуки. "За результатом цих обшуків будуть прийняті рішення про затримання кола осіб, які продовжують обслуговувати інтереси Клименка і продовжують легалізувати вкрадені кошти", - резюмував головний військовий прокурор.

Читайте також: У справі злочинної організації Януковича-Клименка зараз ідуть183 обшуки - Матіос

Як повідомляв Укрінформ, у рамках кримінального провадження за фактом створення злочинної організації екс-президента Віктора Януковича та екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка оголошено підозри 45 особам, з них 17 перебувають у розшуку, ще 28 підозрюваних знаходяться на території країни. Крім того, арештовано майно підозрюваних на загальну суму 888 млн 452 тис. грн.

За даними Генпрокуратури, екс-президент Янукович разом з екс-міністром Клименком за участю керівного складу податкових обласного та районного рівня організували та забезпечили незаконну діяльність так званих податкових майданчиків або "програмних підприємств", які протягом 2011-2014 років стали інструментами незаконного та контрольованого ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки на користь керівника та членів злочинної організації, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (участь в злочинній організації та зловживання службовим становищем).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-