Порошенко і Туск привітали Сенцова з днем народження

Порошенко і Туск привітали Сенцова з днем народження

Укрінформ
Президент України і президент Європейської ради Дональд Туск привітали ув'язненого в Росії кінорежисера Сенцова з днем народження і закликали Росію негайно звільнити всіх ув'язнених українців.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це вони заявили на прес-конференції за підсумками ХІХ саміту Україна-Європейський Союз.

«Хочу привітати тебе з днем народження, Олеже. Ми пам'ятаємо тебе і прагнемо якнайшвидшого повернення додому», - сказав Порошенко.

Він зазначив, що під час саміту Україна-ЄС багато уваги було приділено питанням окупованого Донбасу і анексованого Кримського півострова, який Росія перетворює на військову базу. 

За словами Президента, у цьому сенсі є дуже символічним, що у свій день народження кінорежисер Сенцов досі незаконно перебуває у російській в'язниці, підкреслюючи нашу спільну відповідальність за долю всіх ув'язнених громадян, які утримуються Росією як заручники на Донбасі, в Криму і безпосередньо в Російській Федерації.

Президент Європейської Ради Туск, у свою чергу, нагадав, що 22 червня ЄС вирішив продовжити економічні санкції проти Росії.

«У цьому контексті я також хочу привітати відомого українського кінорежисера і письменника Олега Сенцова, заарештованого в Криму і ув'язненого, з днем народження. Я закликаю до негайного звільнення всіх незаконно ув'язнених українських громадян у Росії і на Кримському півострові», - наголосив Туск.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні святкує свій день народження український режисер, політичний в'язень Олег Сенцов.

11 травня 2014 року Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

Читайте також: Боремося, щоб повернувся якнайшвидше - вітання Гройсмана режисеру Сенцову

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-