День народження Сенцова: у Маріїнському парку відбудеться акція

День народження Сенцова: у Маріїнському парку відбудеться акція

Укрінформ
У столиці сьогодні з нагоди дня народження українського режисера Олега Сенцова, який нині перебуває в ув'язненні на території РФ, відбудеться акція у Маріїнському парку.

Про це повідомляє Ініціативна активістська група “Комітет солідарності” у Facebook.

"13 липня - день народження кінорежисера, письменника, активіста, "кримського заручника" Олега Сенцова. Олег натепер відбуває термін ув'язнення у Росії за абсурдними політичними звинуваченнями. Святкувати день народження без самого винуватця події - дивно. Однак ми робимо це, щоби ще раз нагадати про кримських політв’язнів, і вимагати їх звільнення. Ініціативна активістська група “Комітет солідарності” запрошує усіх, хто бажає, прийти 13 липня 2017 о 13:00 на оглядовий майданчик у Маріїнському парку (площа Конституції). Ми зберемося біля пустуючого режисерського крісла, щоб зачитати привітання, пригостити усіх іменинним тортом та підписати листівки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що акції до дня народження Олега відбудуться також у інших містах. Крім того, ввечері у “Кримському Домі” пройде показ фільму Аскольда Курова “Процес: Російська держава проти Олега Сенцова”.

Читайте також: Геращенко закликає “Новую газету" опублікувати звернення матері Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні святкує свій день народження український режисер, політичний в’язень Олег Сенцов, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму "Гамер" (2012).  Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ "Молодість" та мінському фестивалі "Листопад". Свій другий фільм "Носоріг" Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революця Гідності. Режисер був активним учасником "Автомайдану". У рідний Сімферополь Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же підключився до діяльності активістів, що підтримували рух "За єдину Україну". 11 травня 2014 року  Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи. 

З вимогою звільнення Олега Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно. 

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії. 

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину. 16 березня 2017 року Європарламент прийняв резолюцію "Політичні в’язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму". У тексті резолюції міститься перелік з 30 громадян України, які "незаконно утримуються" в тюрмах на території РФ, серед них – Олег Сенцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-