Порошенко передав ув'язненому в РФ Сенцову книгу Сахарова

Порошенко передав ув'язненому в РФ Сенцову книгу Сахарова

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко передав через дипломатів книгу "Спогади" Андрія Сахарова ув'язненому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову, у якого сьогодні день народження.

Про це глава держави написав у Тwitter. 

"Сьогодні день народження Олега Сенцова. Через наших дипломатів передав Олегові "Спогади" Андрія Сахарова", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: МЗС закликало українців приєднатися до акції #FreeSentsov

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні святкує свій день народження український режисер, політичний в’язень Олег Сенцов, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму "Гамер" (2012).  Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ "Молодість" та мінському фестивалі "Листопад". Свій другий фільм "Носоріг" Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революця Гідності. Режисер був активним учасником "Автомайдану". У рідний Сімферополь Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же підключився до діяльності активістів, що підтримували рух "За єдину Україну". 11 травня 2014 року  Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи. 

З вимогою звільнення Олега Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно. 

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії. 

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину. 16 березня 2017 року Європарламент прийняв резолюцію "Політичні в’язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму". У тексті резолюції міститься перелік з 30 громадян України, які "незаконно утримуються" в тюрмах на території РФ, серед них – Олег Синцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-