13 липня: народний календар і астровісник

13 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Полупетра, або Петрового батька; спостерігайте за павучком і не будьте овечками.

Наступного дня після свята святих Петра і Павла, Церква вшановує пам’ять 12-ти апостолів, безпосередніх учнів Ісуса Христа. Історії їхнього життя й діяльності описані в книзі «Діяння святих апостолів».

В народі 13 липня називали Полупетра або Петрового батька. Дехто вважав, що назва ця на честь Петрового батька, інші – лише самого Петра, а дехто пов’язував його з тим, що свято наполовину менше. На Полупетра вшановували пастухів, а також тварин. Деінде навіть не доїли корів, а варили борщ у трьох горщиках, оскільки Петро тричі зрікався Христа. Цього дня пастухи мали змогу відпочити – не відпасували тварин, тому казали: «На Полупетра щаслива дітвора». З Полупетром пов’язано чимало молитов і прислів’їв, присвячених тваринам: «Коло худоби походиш, то сам собі вгодиш», «Як корова у хліві, то є харч на столі», «У ледачого господаря кінь не побіжить» тощо. Нині ж поголів’я худоби в приватних українських сільських господарствах з кожним роком неухильно зменшується. Тримати ту ж таки корівку, яку колись називали «годувальницею», стає невигідно.

Іменинники сьогодні Петро, Андрій, Яків, Іван, Пилип, Матвій.

Сьогодні 19-ий місячний день, який, цілком можливо, вимагатиме від нас мобільності і лідерських якостей. Існує ймовірність непередбачуваної ситуації, коли доведеться взяти відповідальність на себе. Символом 19-го дня є павук – неперевершений майстер плести й розкидати тенета, ловлячи в них чергову необачну жертву. Тож будьте уважними і перевіряйте інформацію. Борги сьогодні не віддавайте і самі не позичайте, не укладайте важливих угод. Якщо вам на руку зі стелі спуститься павучок – до прибутку. Сприятливо їсти рибну ікру і морепродукти, не забувайте про зелень.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +9,4, а найтеплішим у 1922 –  +35,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-