5 липня: народний календар і астровісник

5 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Косар іде косить, а хто буде за тобою штани носить?

Православна церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Євсевій був учасником І Вселенського Собору в Нікеї 325 року, ревним поборником православ’я і противником аріанської єресі. Все життя святий зазнавав гонінь і нападів аріан, тому змушений був часто переїздити. Він загинув від теракту: одна жінка-аріанка, яка люто його ненавиділа, вилізла на дах, взяла черепицю й кинула на голову святому Євсевію.

На Євсевія українці продовжували заготівлю сіна. Сінокіс поділявся на два види – «солодкий» і «гіркий». До першого належали трави, які ще вистигли; якщо сінокіс жовтів, тобто перестоювався, його називали «гірким». Перевагою «гіркого» сінокосу було те, що саме з нього отримували найбільше сухої маси, оскільки перестояне сіно майже не всихалося. У народі чітко розмежовували якість сіна. Вона залежала від сортності травостою. Найпоширенішими травами були щавель, очерет, тонконіг, жаб’яча м’ята, татарське зілля, рогоза, берегова цибуля тощо. Кожен господар намагався якомога швидше перевезти сухе сіно додому. Перед тим як скласти його в стіжок чи на горище, відбирали певну частину для обрядових потреб. Ця трава мала бути м’якою, пахучою і з живокостом. З неї напередодні Різдва та Нового року робили кубельце для куті, на якому ставили горщик з обрядовою стравою. Господиня, запасаючись цим сіном, казала: «На узвар і кутю, щоб курчата лупились до путтю». З цієї трави виготовляли також подушки для покійників. 

Іменинники сьогодні Геннадій, Федір, Григорій, Зінаїда, Юлія. 

Сьогодні 12-ий місячний день, який знаменується енергією космічної любові. День, коли кожен із нас може відчути себе по-справжньому творінням Божим (про теорію Дарвіна промовчимо). Спробуйте бачити небесне в земному. Період візуальних астральних образів, концентрації на воді, очищення думок. Піддавайте емоції сумнівам, не довіряйте їм одразу, адже емоція позбавляє нас свободи волі. Ми віддаємося їй, наче на поталу. Гнів, смуток, навіть горе – ставтеся до них так само, як до вогню, який корисний тоді, коли жорстко контролюється, але перетворюється на руйнівну силу, якщо лишити його без контролю. Сни – особливо важкі та неприємні, сприймайте як провокацію, якій не треба довіряти.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році:+8,6; а найтеплішим у 1924 –  +34,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-