100 років тому відбувся один з найзапекліших боїв Українських січових стрільців

100 років тому відбувся один з найзапекліших боїв Українських січових стрільців

Укрінформ
Сторіччя бою біля села селі Конюхи відзначають на Тернопільщині, цей бій - один із найзапекліших в історії Українських січових стрільців.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Улітку 1917 року почався російський наступ біля села Конюхи. Тривав потужний артобстріл, а на світанку 30 червня росіяни завдали потужного удару по 19-й чеській дивізії, у запасі якої стояли стрільці. Артилерія ворога знищила всі лінії зв’язку, отож ні наказів, ні повідомлень бійці не отримували. Ворог захопив кілька тисяч австрійців й оточив український курінь, окопи якого були в яру.

Читайте також: Тернопільськими слідами бригади Больцано

Після запеклого бою залишилося 9 старшин і 444 стрільці. З них організували три нові бойові сотні. Згодом розпочався загальний австро-німецький наступ союзників, що увінчався повним розгромом російського війська та звільненням усієї Галичини», - розповів кореспонденту агентства тернопільський історик Сергій Ткачов.

На вшанування 100-річчя бою під Конюхами зранку у селі відбувся молебень та освячення хреста на могилі січового стрільця Володимира Загульського. Потім, після регіональної наукової конференції, було погашено пам’ятним штемпелем художній конверт та художню листівку до 100-річчя бою.

Читайте також: Вони уже жили в Європі. Історичний досвід українців

Передбачається, що в неділю зранку після урочистих літургій в храмі Успіння Пресвятої Богородиці та храмі Зіслання Святого Духа відбудеться історичний екскурс минулим села Конюхи, молитва на честь борців за волю України, Українських січових стрільців, покладання квітів до пам’ятника борцям за волю України. Опівдні розпочнеться освячення меморіалу Українським Січовим Стрільцям за участі митрополита Василія Семенюка та священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Завершаться урочистості фестивалем стрілецької, повстанської, української народної пісні «На хвилях Корси» та концертом національного ансамблю «Гуцулія» з Івано-Франківська.

Фото: Тернопільська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-