1 липня: народний календар і астровісник

1 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ярила – маківка року 

Сьогодні перше липня, 182-ий день року! Попереду – рівно 183 дні, ми на екваторі.  Розпочинається другий місяць літа, період ягід, грибів і масової косовиці сіна. І хоч липи переважно вже й відцвіли (хіба що найпізніші – так звані дрібнолисті сорти), але називається шостий місяць року саме липнем. Цілком можливо, що свою назву він отримав від зібраного з липового цвіту меду «липця». Він вважається найкращим і найціннішим продуктом. Іноді липень називали ще «білень» (від пори, коли найбільше вибілювалося полотно), «грозовик», «дощовик», «косень». Наші пращури казали: «Липень – полудень не тільки літа, але й року», «У липні в коморі пусто, зате в полі густо», «У липні хоч роздінься, а в грудні тепло одінься», «Чого липень і серпень не доварять, того й вересень не досмажить», «У липні день одбуває, а жара прибуває» тощо.

В дохристиянські часи сьогоднішній день називали Ярилом. На Ярила сонце сповільнювало ходу, траплялися різні дива, в землі утворювалися діри, в які можна було побачити інший край світу, а то й взагалі – потойбіччя, світ померлих пращурів. Традицією було збиратися ввечері біля багаття й розповідати різні страшні історії.

Іменинники сьогодні Леонтій, Іпат, Василь, Олександр, Сергій.

Сьогодні 8-ий місячний день і його символ – скринька. Добре, коли то звичайна скринька з різними дрібничками, прикрасами, а коли то скринька Пандори? У будь якому разі, на самому її дні все ж залишається надія, що не так вже і мало. Інший символ 8-го місячного дня – павич. Хвіст гарний, а от коли дзьоба відкриє – хоч плач. Загалом позитивний і дієвий день, але його енергія спрямована всередину. Корисною буде профілактика міжреберної невралгії та стенокардії. Цього дня зростає небезпека харчових отруєнь, тож будьте уважними! Відвідини салону краси, перукарні – саме на часі. Вдалий день для поїздок і переїздів.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: +7,7; а найтеплішим у 1910 –  +33,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-