28 червня: народний календар і астровісник

28 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Михаїла і Віта; дощ на Фіта – погано для жита

Українська Православна церква вшановує сьогодні память святителя Михаїла, першого митрополита Київського. Того самого, котрий разом з князем Володимиром Великим у 988 році святив Київську Русь. Про життя першого очільника української православної церкви достеменних даних майже не збереглося. Він начебто благословив Володимира на будівництво Десятинної церкви, а на місці майбутнього  Михайлівського Золотоверхого собору збудував церкву на честь архангела Михаїла, де зупинилися грецькі монахи, які прибули до Києва разом із ним. Святитель Михаїл вів непримиренну боротьбу з ідолопоклонством і язичництвом. Мощі святого покоїлися в Успенському храмі Києво-Печерської лаври, але в 1941 році, після знищення святині, були втрачені.

Також цього дня згадують пророка Амоса і мученика Віта. Ім’я останнього наші пращури переінакшили на «Фіта». Святому молилися, просячи зцілення від нервових хвороб (звичай пританцьовувати перед зображенням святого зародився в Німеччині в часи середньовіччя). А ще казали: «Дощ на Фіта – погано для жита». Від Фіта особливо добре починав рости овес.

Іменинники сьогодні Михайло, Федір, Григорій, Сергій і Варвара.   

Молодий Місяць поволі росте, сьогодні 5-ий місячний день. Дуже символічно, що сьогодні, в день Конституції, символом дня є єдиноріг – втілення вірності обраному шляху, відданості обов’язкам і принципам. День, пов’язаний з визначенням мети та її досягненням. Для цього треба майже дрібниці: бути дуже наполегливим і виявляти стійкість. Пам’ятаєте казку Андерсена про олов’яного солдатика, завзятого і непохитного, хоч і був на одній нозі? Бідолаха закохався в чарівну танцівницю, але тут, за законами жанру, з’явився злий троль. І почалося… Ідеальний час для вдумливого серйозного планування. «Плани – ніщо, але планування – це все», – сказав колись Ейзенхауер, який дуже добре розумівся на плануванні. Енергетичний центр дня – стравохід.

 Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1887 році: +6,8; а найтеплішим у 1961 –  +33,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-