В Україні буде медстандарт, за яким можна буде фіксувати катування

В Україні буде медстандарт, за яким можна буде фіксувати катування

Укрінформ
Для ефективного медичного документування катування Міністерство охорони здоров'я розпочало роботу над відповідним медстандартом.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Документ має назву «Медичне документування катування чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання».

«Ми розуміємо, що Україна потребує не тільки нової системи охорони здоров'я. У сучасних умовах потребуємо оздоровлення цілих інститутів державної влади. Головне завдання розробити та впровадити дієвий інструмент для лікарів. Надзвичайно важливо, щоб він працював у наших умовах», - наголосила заступник міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

За висновком моніторингової місії ООН з прав людини, що тривала в Україні з 16 лютого до 15 травня 2017 року, в країні продовжується систематичне застосування тортур і жорстокого поводження. Зокрема, для отримання зізнань з боку правоохоронних органів до затриманих у справах, пов'язаних із конфліктом.

Саме медичні працівники - перші до кого звертаються за допомогою жертви. Лікарям необхідно вміти оцінити стан жертви катування та знати, як вірно зафіксувати зміни в фізичному та психічному стані потерпілого.

Судово-медичні та судово-психіатричні експерти як лікарі з особливими знаннями та особливою роллю в здійснені правосуддя є саме тими фахівцями, від кого залежить чи отримає суд належні докази катування чи ні. Проте надзвичайно важлива роль лікаря первинної ланки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-