25 червня: народний календар і астровісник

25 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Онопрій – сонце підіпри; за силами – в «місця сили»!

Сьогодні преподобного Онуфрія Великого і преподобного Петра Афонського. До Онуфрія закінчували першу косовицю сіна. Українські селяни казали: «Онопрій – сонце підіпри», а ще: «Сонце – на зиму, а літо – на спеку». Так, хоч дні потроху починали зменшуватися, але сонце ставало палючим, розпочиналася найспекотніша частина літа. На Онопрія вже починали косовицю раннього ячменю – перші жнива яровини. Замовкають і пташині трелі, а тому казали: «На Онопрія соловей ячмінним колосом вдавився». Примічали: на Онопрія рясні роси – на добрий врожай.

Іменинники сьогодні Онуфрій, Петро, Анна, Арсеній, Андрій.

Сьогодні другий місячний день. Місяць росте, він перебуває в приязному Раку. Головні табу цього дня – злість і жадібність. Вірус дрібного роздратування треба нищити відразу, без зволікання, адже воно може призвести до поганих наслідків – сварки, зіпсованого настрою тощо. Не варто бути скупим: позичте гроші, якщо у вас попросять, не пройдіть повз музикантів у підземному переході, не кинувши до потертого капелюха якусь гривню… Приділіть особливу увагу харчуванню, адже це період, коли тіло набирається сили на весь місяць. Сприятливий день для подорожей. За наснагою можете відправитись у «місця сили» – їх в Україні чимало: і скелі Довбуша, і гора Тотоха біля села Медвін на Богуславщині, і Дівич-гора на Трипіллі, урочище Кип’яче на Житомирщині (його називають українським Афоном), і Хортиця, Кам’яна могила на Запоріжжі, і загадковий Трахтемирів. До речі, одним із «найсильніших» місць України є Коктебель, окупований нині зажерливим Кремлем. Гарного і корисного відпочинку!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році – +5,8, а найтеплішим у 1885 –  +35,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-