21 червня: народний календар і астровісник

21 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні день літнього сонцестояння; Перун-Стратилат на грози багатий

Сьогодні день літнього сонцестояння, а ще Православна церква вшановує великомученика Феодора Стратилата. Святий Феодор був воєводою (з грецької – «стратилатом») в місті Гераклеї, поблизу Чорного моря. Своїм благочестивим життям він зажив доброї слави серед містян, і багато язичників, побачивши його добродійне життя, почали приймати християнство. Коли слух про це дійшов до імператора Ліцинія (308-323), він прибув в Гераклею і примушував Феодора поклонитися ідолам. Святий відмовився і правитель наказав піддати його жорстоким тортурам. Феодора розтягнули на землі, били залізними прутами, палили вогнем, а потім викололи очі і розіп’яли на хресті. Вночі ангел з’явився мученику й забрав його душу на небо. В іншій історії життя святого Феодора Стратилата йдеться про те, що святий переміг у жорстокому двобої велетенського змія. Його, так само як святого Георгія Переможця, зображують з мечем або списом на коні, під копитами в якого – змій. Святий великомученик Феодор Стратилат вважається покровителем воїнів.

На Федора Стратилата наші пращури виходили рано-вранці в поле й дивилися, які «стратилатові» роси: якщо на Стратилата було росисто – це віщувало урожай льону і коноплі. Цього дня не рідкісним явищем були і грози. Якщо грім грюкав, зливаючись у суцільний гул, - чекали граду. Якщо грім гримить довго і невиразно – на тривалу негоду; якщо уривчасто й недовго – згодом розпогодиться. Глухий грім – на тихий дощ, голосний – на зливу. Затяжні дощі не віщували нічого доброго, адже попереду була косовиця. Гуцули казали: «Дощі падут – сонця не світять». Язичники цього дня святкують день народження Перуна, а він, як відомо, був повелителем грому і блискавок.

Іменинники сьогодні Василь, Єфрем, Федір.

Сьогодні 27-ий місячний день, відомий багатьма заборонами. Не рекомендується багато спати, розмовляти, їсти, пити, сміятись і починати щось нове. Треба бути особливо обережним з вогнем і на дорозі. Втім, це чудовий день для медитацій, а також примирення після тривалих конфліктів. Несподівано можна знайти вихід зі складної ситуації. Сприйміть це за дарунок долі і не забудьте подякувати. Перша половина дня більш сприятлива ніж друга. Уникайте напруження і переживань. Бажано знайти час і послухати класичну музику. Хоча б «Червень» з циклу «Пори року» Петра Ілліча Чайковського, або ж «Грозу» Вівальді.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1925 році – +7,6, а найтеплішим у 1891 –  +32,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-