В Україні відсутні ефективні закони щодо злочинів на грунті ненависті - експерт

В Україні відсутні ефективні закони щодо злочинів на грунті ненависті - експерт

Укрінформ
В Україні відсутнє ефективне законодавство про злочини на грунті ненависті, а стаття 161 Кримінального кодексу  про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками рідко застосовується.

Про це заявив координатор проектів Freedom House в Україні, ЛГБТ-активіст Зорян Кісь під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Україні немає ефективного законодавства про злочини на грунті ненависті. 161 стаття (Кримінального кодексу України  - порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками - ред.) дуже рідко використовується. Як правило, такі злочини кваліфікуються як звичайне хуліганство», - заявив Кісь.

За його словами, Україні потрібні ефективне законодавство і зміна практики розслідування злочинів проти представників ЛГБТ-спільноти.

«Але головне - просто необхідно кілька гучних реальних справ, доведених до кінця, доведених до реальних покарань, тому що зараз, коли люди не отримують покарання або отримують умовний термін, вони не лише відчувають безкарність, вони стають героями в своєму середовищі, і в цьому середовищі вважається за честь вчиняти такі речі», - зазначив Кісь.

У свою чергу, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик зазначила, що Центр проводить моніторинг утисків і переслідувань правозахисників та громадських активістів на підконтрольних уряду територіях України протягом трьох останніх років.

«Ми зафіксували хвилю нападів і фізичного насильства по відношенню до різних груп активістів. Однією із груп, яка системно піддавалася такому переслідуванню, є ЛГБТ-активісти і активістки - люди, які є найбільш видимими та активно обстоюють права усієї спільноти», - зазначила Печончик.

За її словами, у деяких випадках поліція не стала порушувати кримінальну справу або неправильно кваліфікувала напади, а в інших випадках постраждалі самі не зверталися до правоохоронних органів через побоювання за власну безпеку або через зневіру в правоохоронній системі.

Як повідомлялося, 18 червня 2017 року з 10.00 до 13.00 у Києві заплановано проведення «Маршу рівності». На час його проведення до охорони правопорядку в столиці залучать майже 5 тисяч поліцейських.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-