16 червня: народний календар і астровісник

16 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
На Лук’яна не лягай рано.

Сьогодні Церква згадує мученика Лукілліана, котрий жив в Антіохії в ІІІ столітті. Лукілліан спочатку був язичницьким жрецем. Лише на старість він охрестився і почав ревно проповідувати нову релігію. Священик мав чудовий ораторський дар, тому йому вдалося навернути до християнства чимало люду. За доносом його арештували, жорстоко побили палицями й кинули до в’язниці. Там він познайомився з іншими ув’язненими і своєю полум’яною проповіддю навернув їх до віри. Невдовзі Лукілліана розіп’яли на хресті, а його нових друзів обезголовили.

Наші пращури ім’я Лукілліана «скоротили» до Лук’яна і назвали «Вітрогоном». Як можна здогадатися, цього дня увагу приділяли вітру. Приміром, південний вітер віщував урожай на яровину, з заходу – на ягоди і фрукти, а от вітер зі сходу, та ще й північного, не віщував нічого доброго – тоді міг бути і неврожай, і посуха, і навіть мор. На Лук’яна шукали місце для криниці. Для цього спостерігали за туманом і тваринами. Густий туман на ділянці вказував, що вода в цьому місці знаходиться найближче до поверхні землі. Якщо кінь спекотного літнього дня бив копитом об землю – це теж показувало місце майбутньої криниці. З часом, коли в широкому ужитку українських селян з’явився скляний посуд – брали декілька склянок, перевертали їх і залишали на добу на всій ділянці. Вранці перевіряли: на якій посудині було найбільше конденсату – там і криницю копай. До цих рукотворних джерел питної води в українців було трепетне ставлення. «Хто смітить і плює в криницю, - остерігали дітлахів, - у того болячки на язиці з’являться!» Освячували ж колодязі аж у серпні, на Маковія. 

Іменинники сьогодні Іпат, Павло, Дмитро, Михайло, Павла.

Сьогодні 22-ий місячний день. Енергетика цієї місячної доби посилює розумові здібності, хоча й її не можна назвати цілком позитивною. «Золотий» день для працівників музеїв, бібліотек, архівів, науковців… і гадалок. Тож якщо ви вирішили розкопати свій родовід аж до прабабусиної прабабці, або дізнатися про «день грядущий», зазирнувши у власне майбутнє – дерзайте! Жодна сьогоднішня зустріч не буде марною, а ще пильнуйте за грошима.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році – +4,3, а найтеплішим у 1924 –  +33.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-