15 червня: народний календар і астровісник

15 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
А липи цвітуть, духмяні-духмяні…

Непомітно сягнув своєї середини червень, продовжує буяти природа: одні рослини відцвітають, натомість починають квітнути інші. Колись давно липи цвіли у липні – саме тому другий місяць літа й отримав свою назву, але зараз, зі зміною клімату, ці дерева квітують в середині червня. В народі липу називають царицею медоносів – лише з одного дерева липи бджоли виготовляють до 16 кг меду. У європейській культурі липа асоціюється з жіночою грацією і красою. У Греції вона є символом подружнього кохання. Зображення липи можна побачити на багатьох гербах і емблемах міст і селищ Німеччини, Чехії. З деревини липи виготовляють меблі, музичні інструменти. Липою облаштовують сауни і лазні, адже вона має унікальні гігроскопічні властивості, досить швидко нагрівається, і так само швидко остиває, не втрачаючи при цьому ані своєї геометрії, ані кольору (приміром осика темніє за три роки). Про лікувальні властивості липи й казати нічого – нею лікувалися ще за часів Київської Русі. При різних хворобах застосовували різні частини дерева, але найширше – його духмяні квіти, які є протизапальним, знеболювальним і протисудомним засобом. Холодної зимової пори чаї з квітів липи, а також липовий мед, були незамінними засобами проти застуди. Тож поспішайте запастися квітами липи аби потішити себе взимку цілющим напоєм. Липа цвіте приблизно два тижні.

Іменинники сьогодні Никифір, Іван та Юлія.

Сьогоднішня 21-ша місячна доба – час підбиття підсумків, здачі екзаменів; можливе серйозне випробування на професіоналізм. Про сни забудьте – налаштовуйтеся на активну діяльність. Загалом досить сприятливий день для бізнесу, початку нових справ, вирішення певних фінансових задач. Натомість негативний для розгляду судових суперечок. Феміда цього дня чкурнула кудись позагоряти – їй, бідолашній, бачте, обридла одвічна пов’язка на очах та й рука затерпла від тримання терезів. Та й що терези! Головне – кишені… Якщо до суду сьогодні дорога не стелиться, то на мітинг – будь ласка! Там ви можете відчути радість колективного спілкування, справді братерське єднання, а також лікоть (щоправда, не тільки дружній) ближнього. Фізичні навантаження цього дня небажані. Колективна робота принесе не тільки добрий результат, але й задоволення.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1913 році – +5, а найтеплішим у 1927, 1939 –  +31,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-