Корчак сказала, хто гальмує затвердження результатів перевірки декларацій

Корчак сказала, хто гальмує затвердження результатів перевірки декларацій

Укрінформ
Голова НАЗК Наталія Корчак заявляє, що агенція не затверджує результатів повної перевірки е-декларацій топ-посадовців через те, що відповідальний за її проведення заступник голови Нацагентства відмовляється належним чином оформлювати її результати.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"Розуміючи важливість питання перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та відповідальність перед суспільством як голова Національного агентства з питань запобігання корупції хочу звернути увагу на те, чому не затверджуються результати здійснення повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування," - цитує Корчак прес-служба НАЗК. 

Як зазначається у повідомленні, законом України «Про запобігання корупції» та Порядком проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування чітко передбачено порядок проведення перевірки декларацій зазначених осіб, а також визначено вимоги до оформлення результатів таких перевірок.

Зокрема, відповідно до Порядку повна перевірка декларацій проводиться за рішенням Національного агентства, в якому надається доручення його члену провести повну перевірку декларацій через працівників відповідного структурного підрозділу.

22 лютого рішенням НАЗК заступнику голови Руслану Радецькому було доручено провести повну перевірку декларацій за 2015 рік осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, зокрема, Президента України, Прем’єр-міністра України, першого віце-прем‘єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів України, міністрів.

Як зазначила Корчак, питання затвердження результатів перевірки цих осіб неодноразово (25, 30 та 31 травня) виносилося на засідання Національного агентства, однак на розгляд його членів  не були подані результати перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Крім того, зауважила вона, у проекті рішення про результати перевірки згаданих декларацій відсутня інформація про використання даних із засобів масової інформації, мережі Інтернет, які стосуються конкретного суб’єкта декларування.

"Член Національного агентства - заступник голови Радецький Р.С., нехтуючи вимогами Закону України «Про запобігання корупції», а також Порядку, категорично відмовляється оформлювати результати повної перевірки декларацій відповідно до вимог законодавства", - заявила Корчак.

Вона уточнила, що у Порядку визначені вимоги до результатів такої перевірки, зокрема, повна перевірка декларації полягає у: з’ясуванні достовірності задекларованих відомостей; з’ясуванні точності оцінки задекларованих активів; перевірці на наявність конфлікту інтересів; перевірці на наявність ознак незаконного збагачення. Рішення про результати здійснення повної перевірки декларації складається із вступної, описової, мотивувальної та резолютивної частин. Крім того, у зазначеному рішенні повинна бути вказана особа, яка проводила перевірку, розсилала запити, отримувала пояснення тощо.

"Таким чином, члени Національного агентства позбавлені можливості затвердити результати здійснення Р.Радецьким повної перевірки декларацій осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, адже оформлення таких результатів не відповідає вимогам чинного законодавства... У будь-який день тижня я готова винести це питання на розгляд членів Національного агентства лише за однієї умови – рішення про результати повинно бути оформлено відповідно до вимог чинного законодавства України", - резюмувала голова НАЗК. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-