"Борг Януковича": Україна сьогодні подає апеляцію на рішення Лондонського суду

Укрінформ
10 червня Україна подає апеляцію на рішення суду щодо судового спору з Росією стосовно боргу в три мільярди доларів, які уряд колишнього президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

Про це міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив ще наприкінці травня.

Високий суд Лондона 29 березня постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо боргу в 3 млрд дол. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

У грудні 2013 року тодішній президент України  Янукович  домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 млрд дол. через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 млрд дол. була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Попередній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні 2015 року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 млрд дол., який узяв Янукович за два місяці до втечі. Яценюк заявив тоді, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Вищого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-