Виправдали екс-суддю, який випустив Тимошенко з в'язниці у 2001 році

Виправдали екс-суддю, який випустив Тимошенко з в'язниці у 2001 році

Укрінформ
Суд виправдав колишнього суддю і голову Печерського райсуду Києва Миколу Замковенка.

Про це повідомив у Facebook його адвокат Андрій Федур.

"Нарешті... Завершив справу, яку вів більше 16 років! Сьогодні суд постановив виправдовувальний вирок, яким виправдано колишнього суддю, голову Печерського районного суду м. Києва Замковенка М.І. Сподіваюсь, що на цьому ця епопея скінчиться, та з часом майже зітруться з пам'яті і паскудні враження від тих, хто організував цей процес, в якому єдиним завданням було знищити суддю, що пішов проти волі "велікіх", - зазначив Федур.

Як відомо, наприкінці березня 2004 року Апеляційний суд Києва засудив колишнього голову Печерського районного суду столиці Миколу Замковенка до двох років позбавлення волі з річним випробувальним терміном. Тоді із Замковенка зняли обвинувачення за ст. 365 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), ст. 176 у редакції КК 1960 року (винесення свідомо неправдивого рішення) і підтвердили обвинувачення за ст. 366 КК - перевищення службових повноважень і за ст. 367 ч.1-2 - недбалість.

24 липня 2001 року тодішній президент України Леонід Кучма своїм указом звільнив Замковенка із обійманих посад. Підставою для указу стало подання Вищої ради юстиції щодо звільнення з посади голови й судді Печерського райсуду Києва Замковенка "за порушення присяги судді".

Комісія Вищої ради юстиції, створена для перевірки обставин, викладених у поданні 24 народних депутатів України щодо Замковенка, встановила "серйозні порушення", нібито допущені суддею в більш ніж 20 справах.

29 травня 2001 року прокурор Києва Юрій Гайсинський порушив кримінальну справу щодо Замковенка за ст. 165 ч.2 КК України - зловживання владою або службовим становищем. Пізніше прокуратура притягла суддю як обвинувачуваного за ухвалення свідомо неправомочного рішення і зловживання службовим становищем.

11 жовтня 2002 року прокуратура Києва закінчила досудове слідство і направила справу Замковенка в суд. Його дії як обвинувачуваного були кваліфіковані за ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.2 ст. 367 (службова недбалість), ч.1 ст. 366 (службова підробка) КК України і ч. 2 ст. 176 (винесення суддею свідомо неправосудної постанови) КК (1960 р.).

27 березня 2001 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення звільнити з-під арешту екс-віце-прем'єра України, лідера опозиційної партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко, що знаходилася в ув'язненні з 13 лютого того ж року за обвинуваченням Генпрокуратури в дачі хабара екс-прем'єру Павлу Лазаренку, контрабанді російського газу, підробці й ухилянні від сплати податків в особливо великому розмірі в роки її керівництва корпорацією "Єдині енергетичні системи України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-