Transparency поіменно назвала

Transparency поіменно назвала "тютюнові лобі" в Україні

Укрінформ
Основними «лобістами» тютюнових компаній у Верховній Раді виступають представники парламентського Комітету з питань податкової та митної політики

Про це йдеться у дослідження антикорупційної організації Transparency International, яке присвячене присвячене потенційному конфлікту інтересів у державних посадовців, повідомляє «Громадське».

Зокрема, зв’язки з тютюновими компаніями мають голова Комітету Ніна Южаніна, а також депутати Максим Курячий, Михайло Кобцев та Тарас Козак і голова секретаріату комітету Сергій Шоломицький.

Так, Южаніна була однією з ініціаторів законопроекту №2430-д, що суперечить конвенції Всесвітньої організації охорони здоров`я та послаблює антитютюнові норми, зазначають експерти Transparency International.

Потенційний конфлікт інтересів у податково-тютюновій сфері спостерігається з боку Романа Насірова, який раніше очолював Комітет ради з питань податкової та митної політики і пізніше очолив Державну фіскальну службу. Зокрема, Насіров звертався до Голови Верховної Ради із проханням визначити його комітет головним до антитютюнового законопроекту №2430, що стосувався виключно сфери охорони здоров'я, а не податків.

Також до «лобістів» тютюнових виробників належить член парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Геннадій Кривошея.

Окрім того, інтереси тютюнового бізнесу допомагає відстоювати Національна організація роздрібної торгівлі, президент якої Юрій Бондарєв 16 років працював на керівних посадах у відділі продажів «Філіп Морріс Україна», а також мільйонер Борис Кауфман.

З боку громадських організацій лобіює інтереси корпорацій Міжнародний центр перспективних досліджень, який отримав від тютюнових компаній $350 тисяч у якості грантів у 2014-2016 роках.

Transparency зазначає, що в Україні успішно працюють представництва чотирьох світових тютюнових корпорацій: Philip Morris International, Japan Tobacco International, British American Tobacco та Imperial Tobacco.

Разом з тим, найбільшою дистриб'юторською компанією з продажу сигарет в країні є ТОВ «Тедіс Україна» (колишнє ТОВ «Мегаполіс»), яке займає монопольне становище на ринку.

Як повідомляв Укрінформ, 16 грудня 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував тютюнового монополіста – компанію «Тедіс» (раніше «Мегаполіс») на сумму 431 млн грн за зловживання монопольним становищем. Компанія оскаржила дане рішення в Господарському суді Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-