8 червня: народний календар і астровісник

8 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Русалчин великдень; не ходіть до річки і в поле – лоскотавка залоскоче 

У перший четвер після Зеленої неділі наші пращури відзначали Русалії або Русалчин великдень, Нявську неділю, Мертвецький великдень. У народі жило безліч легенд і повір’їв про реальне існування русалок і мавок (нявок). Відмінність між першими й другими та, що русалки начебто живуть у воді, а нявки водяться лише на суші. І якщо русалки затягують у воду як чоловіків так і жінок, старих і малих, то нявка «спеціалізується» передусім на чоловіках. Бува, піде чоловік у поле – і не повернеться. Нявка зачарувала, спокусила, виводила по полях, всі соки випила, та й кинула погибати, подавшись нову жертву шукати. Жінка плаче, діти плачуть, корова плаче, а чоловік вже мертвий у домовині лежить… За народним уявленням, русалками-нявками стають лише ті дівчата, котрі померли в Зелену неділю, а також небіжчиці, яких не встигли охрестити, незаконно народжені та утоплениці. Вважається, що в четвер русалки вилазять з води, щоб відсвяткувати «Русалчин великдень». Тому люди намагалися не ходити у ліс, на луки та поля, купатися в річці, бо «лоскотавка утопе». Щоб уберегтися від русалок і нявок, потрібно було мати при собі пучечок полину, якого вони найбільше бояться. Також важливо було уникати погляду зеленооких красунь. Одним словом, «Твої зелені очі…»

Також цього дня батьки плели віночки, відносили їх на могили самогубців і клали навхрест (це був єдиний день у році, коли поминали самогубців). У деяких селах зв’язували віття двох берез, аби забавити русалок, щоб вони не чіпали людей. Цього дня намагалися не полоти буряків (бо будуть гіркими) та картоплю (щоб не точили черви), а також нічого не садили, бо все посіяне на Русалчин великдень «висохне».

Іменинники сьогодні Карпо, Георгій, Іван, Олена. 

Сьогодні 15-ий місячний день. Його символ – крилатий шакал. Критичний день перед повним місяцем. Треба бути дуже уважним і обережним: вдома, на роботі, в дорозі. Слідкуйте за словами і емоціями. Цього дня ліпше відпочивати, до того ж, провести певний час на самоті. Захищайте себе молитвами, не піддавайтеся спокусам. Хоча б годину побудьте в ролі справжнього ченця, воїна духа. Енергії цього дня достатньо, але вона надзвичайно потужна, можна сказати – некерована. Погана прикмета дня – сварка, гарна – собака, навіть той, що на вас гавкає. Час віщих снів і одкровень; вживайте грубу, гостру і гарячу їжу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1925 році – +4,6, а найтеплішим у 2011 -  +31,3. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-