В Україні погіршується доступ до інформації - ІМІ

В Україні погіршується доступ до інформації - ІМІ

Укрінформ
З початку року ІМІ зафіксував загалом на території України 102 випадки порушень свободи слова. Для порівняння, минулого року за цей же період було зафіксовано приблизно таку ж кількість порушень (108 випадків).

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова".

Найбільшу кількість порушень за п’ять місяців 2017 року було зафіксовано у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 32 випадки (за той же період 2016 року – 38 випадків).

Водночас ІМІ констатує зменшення фізичної агресії відносно журналістів в Україні. Так, за п’ять місяців цього року експертами ІМІ зафіксовано 6 випадків побиттів та нападів на журналістів. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було зафіксовано 18 випадків нападів і побиттів.

Цього року відзначається тенденція до збільшення порушень у категорії «доступ до публічної інформації». Зокрема, з початку року експертами ІМІ зафіксовано 16 випадків порушень, пов’язаних з доступом до інформації, а за той же період 2016 року - 7 таких випадків.

Також негативною тенденцією є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року сталося 8 таких випадків, 2016 року був зафіксований один випадок.

Регіонами, де зафіксовано найбільшу кількість порушень у цьому році, стали Київ з областю (24 випадки), Полтавщина (10 випадків) та Миколаївщина (8 випадків). Цього року Полтавщина вперше увійшла до переліку областей-антилідерів за кількістю порушень свободи слова: лише за другу половину травня там зафіксовано шість випадків порушень прав журналістів.

У цьому році основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 58 випадків, місцева влада – 14 випадків, правоохоронці з силовиками – 7 випадків, судова влада – 5 випадків.

Крім того, зафіксовано три випадки політичного тиску.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 8 випадків порушень прав журналістів. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру “Е” та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-